Angst voor afwijzing
05 maart 2012 -
Uiteindelijk draait alles rondom
deze basisangst. We hebben als kind de basisbehoefte om veiligheid, warmte,
liefde en acceptatie te ervaren bij onze ouders. We willen onvoorwaardelijk
geaccepteerd worden, om wie we zijn en niet om wat we presteren. En daar gaat
het vaak mis. Ouders koesteren allerlei verwachtingen naar hun kinderen en
meestal zijn dit de onvervulde verwachtingen van henzelf. Om als kind die
liefde en erkenning te krijgen en niet afgewezen te worden, leren we al vroeg bepaalde
emoties te onderdrukken. We zijn niet goed genoeg zoals we zijn, dat is wat we
geleerd hebben door de jaren heen. We zijn gewond geraakt. Dit proces bepaalt
in grote mate ons gedrag en vaak ontwikkelen we een negatief zelfbeeld. Lees meer...
Schaamte
Bij schaamte voel je dat je ‘zelf’ niet goed in orde is. Je accepteert jezelf niet zoals je bent. Je bent ‘niet goed genoeg’. Als er sprake is van zo’n negatief zelfbeeld, is er ook sprake van negatieve geloofsovertuigingen. Wat jij gelooft over jezelf wordt meestal waar. We doen er namelijk (onbewust) alles aan om te ‘bewijzen’ dat onze innerlijke overtuiging klopt (selffulfilling prophecy). Zo creëren we vaak weer afwijzing; ‘zie je wel, dat moet mij weer overkomen’, ‘het lukt me toch niet’, ‘ik ben nou eenmaal dom, lelijk, niet interessant genoeg, waardeloos’, ‘ik verdien het om gestraft te worden….’enz.
Pleasen
Pas je je aan of volg je je eigen gevoel? Je wordt zo onzeker en je wilt zo graag aardig gevonden worden door anderen dat je maar door blijft gaan met anderen tegemoet te komen en te pleasen, jezelf wegcijferend. Helaas gaat dat op den duur altijd tegen je werken. Je loopt helemaal leeg. Wat zorg je dan slecht voor jezelf! Als je er wilt zijn voor anderen zul je in de eerste plaats goed moeten zorgen voor jezelf.
Perfectionisme
Perfectionisme resulteert ook regelmatig in een burnout. Waarom moet alles perfect zijn? Als je deze vraag eerlijk beantwoordt ontdek je dat de onderliggende motivatie ook hier je angst voor afwijzing is. Je hebt de bevestiging van de buitenwereld nodig om je bestaansrecht te ervaren. Lariekoek natuurlijk. Je bent wie je bent, niemand meer, niemand minder, je doet je best net als ieder ander!
Facelift
of Mindlift
Blijf je je richten op ‘uiterlijkheden’ of ga je met je aandacht naar binnen? Alle verandering begint bij bewustwording. Voor mij is tegenwoordig ‘goed’, goed genoeg, al moet ik mezelf hier nog wel regelmatig aan herinneren. Ik trap vaak nog in de valkuil van ‘de beste’ willen zijn. Het helpt om bij mezelf na te gaan waarom ik zus of zo reageer; wil ik dit echt zelf of doe ik dit alleen maar om te pleasen? Angst creëert angst, net zolang tot je hier doorheen breekt en je innerlijke wond hebt geheeld. Dan kom je bij liefde. Ga denken vanuit liefde. Liefde is het tegendeel van angst. Liefde is houden van jezelf wat er ook gebeurt, wetend dat je je best doet en net als iedereen uit dezelfde bron bent voortgekomen.
Opmerkingen: 2
Martine 30 mrt
Hoi annemarie, Ik ervaar op dit moment precies hetzelfde. Zou je wat tips kunnen geven? Mooi verhaal. Groet, MartineWilma 24 feb
'Je hebt bevestiging van de buitenwereld nodig om je bestaansrecht te ervaren'. Lariekoek natuurlijk. Ik denk het niet. Ga als kind maar eens niet naar school en kijk wat voor overmacht je om je heen krijgt en wat het met je doet voor je belevingswereld van 'bestaansrecht'. Als het je allemaal zo gemakkelijk en gegund wordt in dit leven, maar we hebben te maken met een ultieme groep machthebbers, die kicken om de massa 'peur' te maken; en de geïndoctrineerde massa geeft er nog gevolg aan ook. Dit gaat wel iets verder dan lariekoek.