Chagrijn & uien

13 februari 2014 - Marc Henzen

Chagrijn betekent 'ontevreden, korzelig, wrevelig'. Iedereen voelt zich wel eens chagrijnig.  Als je eraan toegeeft krijg je precies waarom je ‘vraagt’: chagrijnige reacties. Wat je uitstraalt krijg je terug! Te lang blijven hangen in een slechte bui is voor niemand nuttig. Kijk eens wat eronder zit. Er is altijd een reden waarom je doet zoals je doet. De enige manier om iets te leren van een situatie is door in de spiegel te kijken naar jezelf. Zelfreflectie is de belangrijkste kwaliteit! Het is als het pellen van een ui: onder iedere laag vind je een nieuwe laag. Door de lagen ‘af te pellen’ ontdek je waar iets vandaan komt en ontstaat er meer begrip voor jezelf. Je hebt dan opnieuw een keuze om het anders te gaan doen. Lees meer...

Kort lontje

Vandaag had ik eens even zo’n dag…met een kort lontje. Ik reageer dan veel te snel, laat de ander nauwelijks uitpraten, niets deugt, ik trek zomaar conclusies en roep daarmee terecht de irritaties van de ander over me af. ‘Gelukkig’ was mijn partner hiervan het slachtoffer. Zijn “jeetje, wat heb jij vandaag?” schudde me weer wakker en hielp me de oorzaak vinden. Ik voel me ‘betrapt’ in mijn poging om mijn verdriet te verdringen door te kiezen voor boosheid en chagrijn. Door mijn ui te pellen konden mijn tranen weer stromen. Ik voel me opgelucht en heb weer ruimte om te luisteren.

Hoe pel je de ui?

Zodra je merkt dat je ‘niet lekker in je vel’ zit, ben je niet ‘op je pad’. Je lijf wil je iets duidelijk maken. Tijd om een uitje te pellen! Neem dan even drie minuten tijd, om je bewust te worden: “wat denk ik, wat voel ik, waar voel ik het in mijn lijf?” Ga met je aandacht naar je ademhaling en laat die zakken naar je buik, dan krijgt je gevoel veel meer ruimte. Ga jezelf opmerkzaam observeren en erken wat er gebeurt in je leven, zonder het groter of kleiner te maken, zonder te oordelen. Alleen al door deze aandachtsvolle houding verandert alles!

GRR

Gebeurtenis + Reactie = Resultaat! Op de gebeurtenis heb je geen invloed, maar het resultaat is afhankelijk van jouw reactie op de gebeurtenis! Jij kunt een andere reactie kiezen, waardoor het resultaat positiever uitvalt. Stel je mist de trein (G) en als reactie daarop begin je jezelf inwendig uit te foeteren en allerlei doemscenario’s te schetsen omdat je bang bent te laat te komen op je sollicitatiegesprek (R1).  Het resultaat zal zijn dat je supergestrest het gesprek ingaat, waardoor je de baan niet krijgt (R2). Als je daarentegen rustig een kopje koffie gaat drinken en je vragen nog even doorneemt en telefonisch laat weten dat je helaas wat vertraging hebt, dan kom je waarschijnlijk rustiger en zelfverzekerder over.  De kans dat je tijdens het gesprek een goede indruk maakt is dan veel groter en wie weet krijg je zelfs de baan. Dus als je je “grrrrrr” voelt, doe dan wat aan je GRR. Succes!

Wat doe jij als je niet lekker in je vel zit?

Zet hieronder in het commentaarveld je reactie op bovenstaand artikel en/of je tips. Alvast bedankt daarvoor!

Opmerkingen: 2

  • Petra 26 apr

    ik sluit mijn ogen. Ik richt mijn aandacht op de energie in mijn hoofd. Dan verplaats ik mjjn aandacht naar mijn hart en longen. Dan duurt even, voor ik er 'ben'. Dan verplaats ik mijn aandacht naar mijn buik. Ook daarvoor neem ik de tijd. Daarna verplaats ik mijn aandacht naar mijn bekken. Ik adem ondertussen rustiger en ga met mijn aandacht naar mijn hart. Dan vraag ik mezelf wat daar leeft. Dat neem ik waar en adem ik uit. Ik ben dan weer afgestemd op mezelf.
  • Danny 20 sep

    Ik heb vaak chagrijnige buien waar ik in blijf hangen. ik vindt dat enorm vervelend, laat staan de mensen om mij heen. Ik weet niet waar het vandaan komt en het geeft de mensen om min heen een rotgevoel terwijl ik enorm van ze hou. Ik ben er enigzins erfelijk mee belast lijkt het maar wat kan ik er aan doen om minder van dit soort buien te krijgen. Ik heb geen idee.

Voeg opmerking toe

Email again:


GRATIS readers
aan te vragen via ons contactformulier!
______________________