Keuzestress

09 april 2012 - Marc Henzen

Er zijn zoveel mogelijkheden en vrijheden, dat we vaak niet weten wat we moeten doen. Grote en kleine keuzes, ze verlammen ons soms. Wat kies je van moment tot moment? Wat wil je met de rest van je leven? Stel dat je nog een maand te leven hebt, welke keuzes maak je dan? Niet kiezen is ook een keuze! Lees meer...

Waarvoor kies je?

Maak je keuzes die je licht temperen, of maak je keuzes die je innerlijk vuur doen oplaaien? Kies je met je hoofd of je hart? Met welke keuze blijf je het meest trouw aan jezelf? Er zijn geen verkeerde keuzes! Gun jezelf een nieuwe ervaring met wat je ook kiest, het levert je altijd iets op, al is het de wijsheid van het besef dat het niet helemaal de juiste keuze was. Probeer te zien wat die keuze je wél heeft gebracht.

Kiezen is een kunst

Door lijstjes te maken van de verschillende opties waaruit je kunt kiezen, kun je rationeel tot een beslissing komen. Zet per optie alle voor- en nadelen op een rij. Geef ieder voordeel een cijfer qua belangrijkheid (van 1 tot 5), en geef dan ieder nadeel een negatief cijfer (van -1 tot -5). Ga daarna aan het rekenen. De optie met het hoogste aantal punten wint. Een andere manier om te kiezen is door te luisteren naar je gevoel. Wat zegt je buik? Neem een optie in gedachten, doe je ogen dicht, leg je handen op je buik en voel. Voel je spanning of juist ontspanning? Loop zo al je opties na tot je de juiste beslissing hebt gevonden. Kies vooral positief! Kies vóór iets en niet ergens tegen. Zeg ergens “ja” tegen in plaats van “nee”. Een negatieve keuze houdt je vast in het verleden, met emoties over wat je niet meer wilt. Dit verhindert je om vooruit te komen. Door positief te kiezen en ergens “ja” tegen te zeggen kom je in contact met je passie en word je enthousiast.

Het voordeel van de twijfel

Twijfel verhoogt je alertheid, het scherpt je waarnemingsvermogen. Twijfelen is afstand nemen tot zekerheden. De kunst is om creatief te twijfelen; vertrouwde landschappen achter je laten om in nieuwe gebieden te arriveren. Soms blijft het onbestemde gevoel van de twijfel en moet je kiezen voor een radicale weg; je kiest zonder nog na te denken en je kijkt niet om. Je accepteert alles wat je  op je pad tegenkomt en probeert je zo goed mogelijk door de hindernissen heen te worstelen. Soms zit er niets anders op dan je ogen te sluiten en de sprong te wagen. Ram Dass (psycholoog en schrijver) verwoordt het zo: “Als je niet kunt kiezen tussen vijf paden, probeer ze dan gewoon alle vijf uit”. Van zo’n man wordt ik blij. Hij brengt me terug naar mijn pubertijd en mijn motto: “don’t hurry, don’t worry and don’t forget to smell the flowers”. Keuzes zijn er om me het leven te laten ervaren en daar geniet ik met volle teugen van!

Geen opmerkingen

Voeg opmerking toe

Email again:


GRATIS readers
aan te vragen via ons contactformulier!
______________________