Waan of werkelijkheid?

15 mei 2011 - Marc Henzen

Wat doen we in ons brein? We maken beelden en praten tegen onszelf. Ieder kijkt door z’n eigen filters. Wat je ziet is relatief. Je ziet wat je wilt zien en wat je gelooft. Je brein neemt voortdurend een loopje met je. Onze waarneming is een grote bedrieger. Hoe jij dénkt bepaalt wat je ziet! L


Wat staat hier?

Vlonges odnrezeok in Cmabrigde Uinervtisy, mkaat het neit uit in wleke vlogodre de ltetres in een wrood saatn. Het eigne blenagrkije is dat de ertsee en ltaase lteter op de jsiute patlas saatn. De rset kan een poiuhnop zjin trwejil je het tcoh znedor pblroeemn knut lzeen. Dit kmot odamt het mneslejik beirn de ltertes neit azofnerdljik leset, maar het worod als gheeel. Garippg he? We hebben soms aan een half woord genoeg, en daar zit ook de valkuil. Voor je het weet heb je het al ‘ingevuld’, en heb je een oordeel klaar.

De ijsberg

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat < 5% van onze hersenen uit bewust gepland gedrag bestaat. Het grootste deel van ons brein, >95%, bevindt zich ‘onder de waterspiegel’ en vormt onze ‘automatische piloot’; al ons aangeleerde gedrag dat vanzelf gaat. Geen wonder dat het zo verrekte moeilijk is om te veranderen!

Veranderen

Als we iets in ons gedrag willen veranderen botsen we op onze onderzeese ijsberg. Het valt niet mee om te stoppen met snoepen als je dit je hele leven straffeloos kon doen. Ik merk, nu ik ouder wordt, dat mijn lijf verandert. Mijn ingesleten gewoonte om maar raak te eten en te snoepen zal ik moeten veranderen als ik op hetzelfde gewicht wil blijven. Dat vind ik moeilijk. Ik ben zo gewend aan ‘snaaien’ tussendoor. De enige manier is hier bewust voor te kiezen met mijn 5% en nieuw gedrag te oefenen, net zolang tot het ingesleten is, met kleine meetbare stappen, en door beloningen in het vooruitzicht te stellen. Het helpt als je je fantasie gebruikt. Als je een duidelijk beeld hebt van wat je wilt, bereid je jezelf voor op succes. Je mobiliseert zo al je energie in de juiste richting. Dit helpt je ook om vol te houden.

Paars konijn

Wat gebeurt er als iemand roept: ‘denk NIET aan een paars konijn’, dan zie je toch juist paarse konijnen, of je wilt of niet? Het woordje ‘niet’ heeft geen betekenis voor het brein, ‘paars konijn’ wordt wel herkend. Als ik tegen mezelf zeg: ‘ik wil niet zwaarder worden’… grote kans dat ik aankom, want ik programmeer ‘zwaarder worden’ in Mn brein. Ik kan beter tegen mezelf zeggen dat ik wil afvallen, daar reageert mijn brein met plaatjes op die me steunen op weg naar mijn doel. Het is dus belangrijk hoe je met je 5% bewustzijn tegen je 95% onderbewuste deel praat. Formuleer je zinnen in positieve bewoordingen, gericht op wat je wél wilt. Ik ga 5 kilo afvallen, in 5 maanden, door iedere dag te bewegen en gezond te eten. Voor mij alleen nog chips in het weekend.

Opmerkingen: 1

  • Nadia 10 nov

    Heel interessant dit! Een goede bewustwording

Voeg opmerking toe

Email again:


GRATIS readers
aan te vragen via ons contactformulier!
______________________