Manipulatie
19 oktober 2013 -
Een manipulator maakt bewust of onbewust gebruik van
technieken en trucs om de ander te beïnvloeden of naar z’n hand te zetten. Hij
of zij maakt
zelden de eigen behoeften en wensen bekend. Hij is een expert in het
omdraaien van zaken om daarmee iets te rechtvaardigen, te rationaliseren of uit
te leggen. Lees meer...
Emotionele chantage
Manipulators saboteren hun relaties door middel van emoties. Manipulerende zinnetjes die partners of ouders gebruiken zijn bijvoorbeeld; “als je werkelijk van me hield…”, “kijk eens wat je me aandoet…”, “ga niet bij me weg, want anders…”, “jij bent de enige die me kan helpen…” of andere bedreigingen. Dit zijn allemaal dreigementen of vormen van straf, waarmee iemand probeert te bereiken dat jij doet wat hij wil. Als je als slachtoffer hierin mee gaat ben je verkocht. De manipulator weet precies waar de zwakke plekken zitten bij jou.
Kenmerken
Manipulators zijn grote egoïsten. Ze willen hun zin krijgen, ten koste van alles, en wel meteen. Ze kunnen enorm overdrijven. Ze gebruiken agressie als machtsmiddel. Ze zijn bang om te verliezen en zullen nooit compromissen sluiten. De schuld ligt altijd bij de ander. Kritiek zien ze als een aanval op zichzelf. Mensen die zich laten manipuleren hebben vaak een laag zelfbeeld en gedragen zich als slachtoffer. Ze hebben behoefte aan goedkeuring, zijn hulpvaardig, kunnen geen nee zeggen, zijn bang om alleen te zijn, hebben schuldgevoelens, een groot verantwoordelijkheidsgevoel of beschermingsdrang en angst voor stress.
Positieve variant
Het bovenstaande schetst de negatieve variant van de manipulator. Manipulatie kan gelukkig ook positief zijn! In feite is alle communicatie een vorm van manipulatie. Iedereen beïnvloedt iedereen, bewust of onbewust. Taal kun je gebruiken om iemand een goed gevoel te geven. Wat je uitstraalt beïnvloedt je omgeving ook; loop maar een met een grote glimlach op je gezicht door de supermarkt, het meisje bij de kassa zal er hoogstwaarschijnlijk op reageren. De toon maakt de muziek; daarmee beïnvloedt je de ander, en dat kan heel positief zijn. Je fysieke omgeving beïnvloedt ook je stemming; kleuren en muziek hebben invloed op je gedachten, gevoelens en gedrag. Ook je brein kun je positief manipuleren door belemmerende overtuigingen te vervangen door steunende overtuigingen, door jezelf op een bepaalde manier toe te spreken en zo je heling en welzijn bevorderen. Artsen manipuleren ook en hopelijk bevordert dat je gezondheid. Placebo’s werken vaak net zo goed, doordat je erin gelooft; je manipuleert jezelf op een positieve manier en versnelt zo je genezingsproces.
Grenzen aangeven!
Vertrouw op je gevoel en intuïtie! Als iemand iets van je gedaan probeert te krijgen, en je hebt er een naar gevoel bij, dan klopt er meestal iets niet. Accepteer geen smoesjes die aanvoelen als onzin. Pik het niet dat er met je gevoel gespeeld wordt. Een goede zin is: "Ik heb er alle vertrouwen in dat het jou zal lukken om dit zelf op te lossen" Doe aan positieve zelfmanipulatie; leid je leven op jouw manier, volgens jouw normen en waarden, volgens wat jij weet en gelooft. Wees trouw aan jezelf!
Geef hieronder eens antwoord op de volgende vragen:
- Wanneer voel jij je gemanipuleerd?
- Hoe manipuleer jij je omgeving?
- Maak jij gebruik van positieve zelfmanipulatie en hoe doe jij dat dan?
Wil je waardevolle tips ontvangen met betrekking tot communicatie en afstemming 'denken-voelen-doen'? Kom dan naar onze 'Leuker Leven' Communicatietraining: interactie & samenwerking op 2, 9 en 23 november! Klik voor meer informatie hier, maar geef alsjeblieft eerst hieronder je antwoorden op bovenstaande vragen! Je bewijst ons hier een heel grote dienst mee. Alvast bedankt hiervoor!
Geen opmerkingen