Onverschilligheid

07 september 2013 - Marc Henzen

Een Japanse spreuk zegt: ‘Onverschilligheid is de mildste vorm van intolerantie’. Het woordenboek beschrijft onverschilligheid als: desinteresse, onbekommerdheid, gevoelloosheid en koele berusting. Onverschilligheid betreft dingen die niet langer belangrijk voor je zijn of die je uit zelfbescherming hebt losgelaten. Lees meer...


Pijn vermijden

Wat de ander doet of overkomt kan je niet meer schelen. Deze houding kies je om pijn te vermijden. Het is soms een noodzakelijke kwaliteit die je in moet zetten om verder te kunnen met je eigen leven, maar als je om je heen kijkt dan lijkt het helaas vaak verworden tot een standaard gewoonte, waardoor depressies, vervreemding, echtscheiding maar ook criminaliteit kunnen toenemen.

Tolerantie

Tolerantie en onverschilligheid liggen erg dicht tegen elkaar aan. Je went aan gedragingen die je eerst tolereert, zodat ze je op een gegeven moment niet meer opvallen en uiteindelijk sluit je je af. Bij tolerantie lijkt het erop dat je anderen de ruimte geeft om hun eigen leven te leiden, maar in feite laat je ze aan hun lot over!

Overlevingsstrategie

Als ik mij daarentegen alles zou blijven aantrekken wat ik om me heen zie gebeuren, dan ga ik hieraan kapot. Ik zal mezelf dus moeten beschermen door mijn aandacht bewust op die zaken te richten waar ik iets aan kán doen, waar ik wel invloed op uit kan oefenen en waar ik  mijn verantwoordelijkheid voor kan nemen. Al die dingen die gebeuren waar ik niets aan kan veranderen zal ik moeten accepteren voor wat ze zijn, niet uit onverschilligheid, maar vanuit liefde en betrokkenheid én acceptatie van mijn onmacht.

Onverschillige relaties

Als je stopt met investeren in elkaar sluipt onverschilligheid in de relatie. Roestige routines als eten bij de TV, te weinig seks, gemis aan kleine attenties voor elkaar, elkaar buitensluiten, niet ruziën, liever met je vrienden op pad, onaantrekkelijk gedrag vertonen, roddelen etc. zijn de doofpot in de liefde en in een duurzame relatie. Blijf alert en besef dat iets wat de moeite waard is ook moeite mag kosten. Zodra je geen moeite meer doet ligt de onverschilligheid op de loer.

Levenskunst

Nietzsches filosofie van de levenskunst had tot doel van je leven een kunstwerk te maken. Hierbij gaat het om het ontwikkelen van een eigen levenshouding, gekenmerkt door zelfkennis, daadkracht en het zoeken en vinden van die waarden die voor jou belangrijk zijn. Levenskunst is het leren leven met de continuïteit en de eindigheid van ons eigen leven en dat van onze naasten. Als je iemand ziet ‘vallen’, snel dan toe om een helpende hand te bieden en vraag anderen gerust om dat ook te doen. Geef het stokje door. Laat anderen ook ervaren hoe goed het voelt als je even bijspringt en zo helpen we straks misschien uiteindelijk allemaal elkaar, ook als we niet vallen! De Vara is ooit begonnen met de prachtige slogan ‘wees verschillig’. Laat het belangrijk zijn dat er verschillen zijn. Kan het je wat schelen? Vraag je niet af wat de ander voor jou kan doen, maar vraag je af wat jij voor de ander kunt doen!

Geef hieronder eens antwoord op de volgende vragen:

 1. Waar ben jij onverschillig in geworden?
 2. Wat tolereer jij?
 3. Hoe maak jij van je leven een kunstwerk?

Wil je waardevolle tips ontvangen met betrekking tot communicatie en afstemming 'denken-voelen-doen'? Kom dan naar onze GRATIS lezing/workshop op 4 oktober. Klik voor meer informatie hier, maar geef alsjeblieft eerst hieronder je antwoorden op bovenstaande vragen! Je bewijst ons hier een heel grote dienst mee. Alvast bedankt hiervoor!

Opmerkingen: 6

 • lia busker 07 sep

  wauwwww dit had ik net even nodig!stond op het punt verkeerde beslissingen te nemen door onverschilligheid. dank je wel
 • Agaath Bussing-Scheffer 08 sep

  Onverschillig in politiek, omdat je nooit eens een eerlijk antwoord krijgt. Tolereer dat iemand anders denkt en doet. Een kunstwerk door te creeeren met de handen en met anderen gedachten te delen en echt te luisteren + te proberen er iets aan te doen. Jaap en ik vinden jullie workshops en lezingen heel interessant. Voor ons is het alleen te ver om er aan deel te nemen. We leren veel van de informatie, die jullie ook met ons willen delen. Heel veel dank ervoor. Ga zo door. Hier heb je iets aan. Het stemt te nadenken en actie. Veel liefs van Jaap en Agaath.
 • Alex Gijsen 11 sep

  pats boen, een rechtse directe !!! dit is een behoorlijke Eye opener. merkte van mezelf dat dit behoorlijk van toepassing was, mede uit zelfbescherming. Krijg nu toch een heel ander inzicht. Dank jullie wel.
 • Yvonne 15 okt

  Er brak net iets in me. Ik loop er steeds tegen aan dat mijn moeder bijna totaal onverschillig is.ze is 75 en zegt dat ze zich nergens druk om maakt waar ze niets aan kan veranderen. Als je iets wil bespreken is het antwoord steevast "dat is geweest, we leven nu" ik ga kapot aan die onverschilligheid. Ik ben erg gevoelig en betrokken bij veel organisaties die de wereld leefbaarder willen maken en heb veel empathisch vermogen. Ik weet dat mijn moeder veel pijn heeft door haar fibromyalgie, maar ik heb het zelf ook niet gemakkelijk, bipolaire stoornis met psychoses en depressies en de ziekte van Crohn.
 • Gerrie 09 jul

  1.Onverschillig in mijn kleinkinderen en 2 van mijn kinderen, dit omdat ze me beide keer op keer pijn doen om de kleinkids weg te houden, en wat je niet kent kun je ook niet van houden! ook ben ik onverschillig geworden in de liefde, ik geloof het allemaal niet meer! 2: Ik tolereer dat het keer op keer gebeurt. want diep van binnen zit de liefde voor hun nog! maar langzaamaan gaat dat stoppen! 3: Ik maak van mijn leven een kunstwerk door mijn eigen eigen leven op orde te houden en te leven, mijn hobby's uit te oefenen, en te genieten van de kleinkinderen en 1 dochter en vrienden die er nog zijn in mijn leven
 • Bea Bateswar 07 nov

  Onverschilligheid wat geweldig om dat te weten in mijn huwelijk veel pijn geleden geen echt liefde gekregen ik heb mijn leven door gebracht veel met vrienden ook fam. ik was opzoek naar een partner die mij begreep maar helaas is dat nooit goed gekomen.

Voeg opmerking toe

Email again:


GRATIS readers
aan te vragen via ons contactformulier!
______________________