Mannen, vrouwen en stress...
10 november 2012 -
Tegenpolen
Het doet een man goed als hij aan zijn probleem kan werken (in stilte, in zijn hoofd), terwijl vrouwen zich beter gaan voelen door erover te praten. Mannen hebben behoefte aan afleiding (de krant, voetballen, tv) om zich los te maken van problemen, om via deze omweg terug te kunnen komen bij de oplossing van hun probleem. Een man kan het op dat moment moeilijk opbrengen om liefde te uiten naar z’n vrouw. Vrouwen voelen zich daardoor buitengesloten en gekwetst. Als vrouwen gaan begrijpen dat dit een ‘manier van overleven’ is, dan kan ze misschien met hem gaan samenwerken om te krijgen waar zij behoefte aan heeft, in plaats van hem tegen te werken, door ‘aan hem te trekken’.
Praten lucht op
Een vrouw met stress zoekt steun door zich te uiten en begrip te vragen. Ze maakt zich niet druk om oplossingen. Door te praten verkent ze haar gevoelens, waardoor ze zich beter gaat voelen. Ze zoekt soms afleiding van haar eigen spanning door zich op problemen van anderen te storten. Als vrouwen met hun man praten over alle problemen veronderstellen mannen dat zij er de schuld van krijgen, terwijl ze alleen maar wat liefde en aandacht willen. Vrouwen die lange tijd geen liefde, begrip of aandacht kregen kunnen hierin doorslaan, ze blíjven dan maar praten over hun problemen.
Hoe motiveer je elkaar
Het motiveert en inspireert mannen als ze zich nodig voelen en vrouwen als ze zich bemind voelen. Heeft een man in de relatie niet het gevoel dat hij nódig is, dan wordt hij geleidelijk aan steeds passiever en minder energiek. Als hij het gevoel heeft dat zijn partner erop vertrouwt dat hij zijn best doet en dat zij zijn pogingen waardeert, dan geeft hem dat energie en kan hij ook meer geven. Voelt een vrouw zich in de relatie niet bemind, dan ontwikkelt ze een dwangmatig verantwoordelijkheidsgevoel en raakt uitgeput doordat ze teveel moet geven. Als ze wel het gevoel heeft dat haar partner om haar geeft en haar respecteert, dan schenkt dat voldoening en kan ze naast het geven ook gaan ontvangen, zodat de batterij weer opgeladen wordt.
Geven en nemen
Als je je eigen behoeften vervuld wilt zien ten koste van die van je partner, dan heeft de relatie weinig kans van slagen. Vrouwen zijn bang om te ontvangen (“verdien ik het wel?”), mannen zijn bang om te geven (“is het wel goed genoeg?”). Een vrouw kan gaan ontvangen als ze beseft dat ze de moeite van het liefhebben waard is. Ze hoeft zichzelf niet langer weg te cijferen en oeverloos te geven om zichzelf bestaansrecht te geven. Een man bloeit op als hij het gevoel heeft dat zijn vaardigheden en oplossingen gewaardeerd worden, dan gaat hij ook meer geven. Misschien is dit wat kort door de bocht, maar ik herken mezelf toch aardig in dit patroon, en jij? (lees ook eens het boek van John Gray: 'Mannen komen van Mars, vrouwen van Venus')
Geen opmerkingen