Cynisme

19 september 2013 - Marc Henzen

Je wordt niet cynisch geboren! Cynisme is een levenshouding die voortkomt uit wantrouwen of ongevoeligheid tegenover de goede bedoelingen van de medemens. Het is een afwijzende houding tegenover idealisme. Van mensen die cynisch zijn word ik altijd een beetje verdrietig. Lees meer...


Gefrustreerd idealisme

Cynisten zijn gedesillusioneerd en hebben vaak hun idealen verloren. Ook ik betrap mezelf weleens op cynische gedachten. Cynisme heeft een reden, maar het kiezen van deze overlevingsstrategie brengt zeker geen geluk! Cynische uitspraken zijn bijvoorbeeld: “Waarom zou ik gaan stemmen? Die politici  zijn toch allemaal zakkenvullers!” “Wat kan het me schelen of mijn klanten tevreden zijn, als ik mijn geld maar krijg!” “Wie dan leeft, wie dan zorgt!.” “… had ik het al niet voorspeld…?” Wie herkent zich hier niet ergens in? Cynisme is gefrustreerd idealisme. De cynicus bestrijdt niet alleen idealen, maar alle vormen van goed (willen) handelen, en schept daarmee een moreel vacuüm waarin het ‘negatieve’ kan gedijen.

Overspannen?

Psychologisch bekeken betekent cynisch: afstandelijk ten opzichte van het werk dat men doet en het leven dat men leidt. Overspannen mensen zijn vaak cynisch. Ze voelen zich niet langer verbonden met hun werkgever, collega’s of manager. Ze denken: “bekijk het maar, ik doe m'n eigen ding, zoek het allemaal maar uit.” Dit is een besmettelijke houding, voor je ’t weet zit de hele afdeling te balen. Cynisch denken veroorzaakt een teleurgesteld gevoel. Een cynicus is geneigd om alles af te breken, ongeacht of het goed of fout is.

Ironie en sarcasme

Andere begrippen die dicht tegen cynisme aanliggen zijn ironie en sarcasme. Ironie is bedekte, milde spot. Je zegt dan bijvoorbeeld het tegenovergestelde van wat je bedoelt. Sarcasme is sterker, dan wordt de spot bijtend, hier word je ook niet gelukkiger van.

Scepticisme

Naast cynisme staat scepticisme, wat in het Grieks ‘onderzoek’ betekent. Een sceptische houding is een onderzoekende houding naar de mogelijkheid om de ‘echte’ waarheid te vinden en of je eigen overtuigingen en meningen de toets der kritiek kunnen doorstaan. Iemand met een kritische levenshouding kijkt naar de werkelijkheid en probeert daar de ‘fouten’ uit te halen om ze waar mogelijk te vervangen door een ‘beter’ alternatief. Met cynisme heb ik niet zoveel, met gezonde scepsis wel. Het plaatsen van vraagtekens achter je waarnemingen en oordelen kan alleen maar leiden tot meer begrip voor elkaar.

Idealisme

Tegenover cynisme staat idealisme. Idealisten zijn dromers, mensen met zelfgebreide truien en geitenwollen sokken. OK, ook ik liep vroeger voornamelijk in zelfgebreide truien afkomstig uit mijn creatieve periode en dromen vind ik een belangrijke kwaliteit. Ik ben inderdaad een idealist, maar wel een praktische! Goed doen geeft een goed gevoel. Iedereen doet weleens iets in de collectebus of iets aardigs voor z’n buurman, dus geloof ik dat in ieder mens ergens wel een idealist schuilt die de hoop op een betere wereld koestert. Hoop zegt iets over hoe de wereld zou moeten zijn en onze mogelijkheid om die wereld dichterbij te brengen. De uitdaging voor de mensheid nu is om een levenshouding te ontwikkelen van cynisme naar hoop; volwassen idealisme!

Geef hieronder eens antwoord op de volgende vragen:

  1. Wat doet cynisme met jou?
  2. Hoe sceptisch ben jij?
  3. Wat zijn jouw idealen?

Wil je waardevolle tips ontvangen met betrekking tot communicatie en afstemming 'denken-voelen-doen'? Kom dan naar onze GRATIS lezing/workshop op 4 oktober. Klik voor meer informatie hier, maar geef alsjeblieft eerst hieronder je antwoorden op bovenstaande vragen! Je bewijst ons hier een heel grote dienst mee. Alvast bedankt hiervoor!

Opmerkingen: 2

  • Nicoline Caljé 25 sep

    Ai, hier slaan jullie de spijker op zijn gevoelige kop! Wat een herkenning roepen jullie op en om concreet antwoord te geven op jullie vragen: 1. de cynische houding vraagt ontzettend veel energie heb ik gemerkt. Ja, het is een overlevingsstrategie, maar laat daardoor geen ruimte voor andere waardevolle passies. Jammer. 2. ik onderzoek graag mogelijkheden en raak snel enthousiast. later in de slapeloze uren van de nacht wordt het enthousiasme weer getemperd. Sceptisch, dat ben ik niet echt, wel afwachtend of beschouwend. 3. ik heb gemerkt dat ik altijd enthousiast kan worden als ik een vraag kan beantwoorden, hulp kan geven of, als ik het ook niet weet, door goed te luisteren toch tot een helder beeld kan komen. Het is mijn bijdrage aan 'de ander'. Dank voor jullie mooie artikel, het levert mij weer een hoop zelfinzicht op!
  • Nynke 19 aug

    Ik ben van mezelf niet cynisch. Optimistisch, idealistisch, maar ook praktisch ingesteld. Maar soms wordt mijn positieve levenshouding op de proef gesteld. Zoals vandaag. Bij het boodschappen doen (op de fiets) kom ik mensen tegen die veel te hard rijden op plekken waar dat echt gevaarlijk is (parkeerplaats o.a.). Mensen die op NP plaatsen parkeren zodat ze geen stap te veel hoeven zetten. Mensen die hun motor laten draaien en overal zie ik zwerfafval, vooral plastic. Ik twijfel over het aanspreken van mensen die zich in mijn ogen asociaal gedragen. Vandaag ontbreekt me de moed daartoe. Jammer. Nu blijf ik zitten met een negatief gevoel. Wie wordt daar beter van? Niemand. Adem in en uit en laat het los....

Voeg opmerking toe

Email again:


GRATIS readers
aan te vragen via ons contactformulier!
______________________