Verbondenheid

15 juli 2011 - Marc Henzen

Wat doen we in ons brein? We maken beelden en praten tegen onszelf. Ieder kijkt door z’n eigen filters. Wat je ziet is relatief. Je ziet wat je wilt zien en wat je gelooft. Je brein neemt voortdurend een loopje met je. Onze waarneming is een grote bedrieger. Hoe jij dénkt bepaalt wat je ziet! Lees meer...

Gevolg van vervreemding

Bijen zijn bijvoorbeeld gevoelig voor elektromagnetische stress. Een elektrisch veld maakt ze agressief. Bijen hebben een parasiet die zich juist goed voelt in een elektrisch veld, met als gevolg dat er steeds minder bijen zijn. Bijen zijn nodig voor de nectar en bestuiving, ze verbinden de bloemen. Als bloemen niet meer bloeien, de bijen niet meer vliegen, vallen ecosystemen uit elkaar. Dit gebeurt als we niet verbonden zijn en vervreemd raken, afgesneden van de natuur. We doen dan dingen die de wereld kapot maken. Einstein heeft gezegd: “acht jaar nadat de bijen dood zijn zal de planeet sterven”.


Isolement schaadt

Een gevoel van isolement staat gelijk aan het roken van 15 sigaretten per dag of een verslaving aan alcohol, en is twee maal zo schadelijk voor de gezondheid als ernstig overgewicht (volgens een analyse van ruim 148 Amerikaanse en Europese onderzoeken hiernaar). Vriendschaps- en familiebanden, een sociale omgeving en het gevoel ergens bij te horen zijn dus van levensbelang en beschermen je tegen geestelijke en lichamelijke ziekte en voortijdig overlijden.


Hoe eenzaam is alleen?

Eenzaamheid is een subjectief gevoel. Mensen kunnen een hele kring vrienden om zich heen hebben en zich toch eenzaam voelen, terwijl anderen misschien maar een paar mensen in hun netwerk hebben en zich helemaal verbonden voelen. Ook wat je gelooft en spiritualiteit speelt hier een belangrijke rol. Het gaat vooral om de diepgang van relaties. We moeten het gevoel hebben dat we in nood een beroep op iemand kunnen doen. Partners kunnen zich ook binnen een huwelijk vreselijk eenzaam voelen, en onderzoek heeft aangetoond dat mensen met chronische pijnklachten (reuma e.d.) in een gelukkig huwelijk juist minder pijn ervaren dan mensen met veel spanningen binnen de relatie.


Zelfkennis

Zelfkennis is het begin van alle wijsheid, en het einde van de meeste illusies. Zelfkennis is essentieel voor een leven in verbondenheid. Therapie, Yoga en meditatie zijn bewezen technieken die dit proces ondersteunen en verbondenheid herstellen op alle niveaus. Verbondenheid betekent ook volledig aanwezig/bewust zijn, de geest vol van wat je doet (mindfulness). Ik vind het heerlijk om te zien hoe mensen hierdoor groeien en tot bloei komen. Ik leer hier zelf nog het meeste van. We zijn allemaal in essentie toch hetzelfde. Ik eindig graag met de uitspraak van een scheidsrechter: “Don’t be different, just be good”.

Geen opmerkingen

Voeg opmerking toe

Email again:


GRATIS readers
aan te vragen via ons contactformulier!
______________________