Het zwarte gat

08 mei 2012 - Marc Henzen

Het zwarte gat wordt gezien als een poort naar het grote onbekende. Het onbekende boezemt ons  meestal angst in. We zijn bang voor pijn, schaarste, verlies, verlating, afwijzing, controleverlies, afhankelijkheid, etc. en al deze angsten zijn uiteindelijk terug te voeren naar de oerangst voor de dood. Maar wat is nu eigenlijk angst feitelijk? Ik heb geleerd dat angst ‘opwinding zonder ademhaling’ is. Let maar eens op; als je schrikt stokt de adem in je keel. Je ademhaling kun je  dus ook gebruiken om je angst weer onder controle te krijgen en in perspectief te zien. Lees meer...

Gevaar

Angst heeft een functie. Dit gevoel waarschuwt ons voor gevaar en helpt ons overleven. Zo bekeken is angst ook een vriend en een vriend wil je niet verliezen. Zonder angst zou je namelijk roekeloos kunnen zijn en je onverantwoordelijk gaan gedragen. Het is een kwestie van labellen. Het onbekende kun je leren kennen. Open je voor het avontuur en gebruik je gezonde verstand. Soms blazen we een klein reëel gevaar op tot enorme proporties die ons totaal verlammen. Het is daarom belangrijk dat je onderscheid maakt tussen reële angsten en irreële angsten. Irreële angsten zijn niet gebaseerd op reëel gevaar, maar op een vermoeden, een hersenspinsel.

Moed


Een uitspraak van Ghandi is: “Onverschrokkenheid of onbevreesdheid is een eerste vereiste voor een spiritueel leven”. Onbevreesd zijn betekent niet de afwezigheid van angst, maar: de bereidheid onze angst onder ogen te zien en vervolgens in de ogen te kijken. Accepteren dat je angst er is maakt je bewust van wat je voelt en wat je denkt in het moment. Door je voor de ervaring te openen ontstaat er ontspanning. Meditatie is hier een prachtig hulpmiddel voor, waarbij je vooral gebruik maakt van je uitademing.

Opwinding


Het onbekende kan je ook opwinden, als je tenminste blijft ademhalen! Dan voel je de adrenaline stromen, dan voel je dat je leeft. Opwinding klinkt veel prettiger als ‘angst voor het onbekende’.  Het is dus vaak een kwestie van het juist labellen van je gevoel en vooral goed op je ademhaling letten als je voor iets onbekends staat!

(Ver)zekeren


Verzekeraars spelen handig in op onze behoefte aan zekerheid. Helaas kun je je niet verzekeren tegen het grote onbekende. Er zullen steeds weer nieuwe ervaringen op je pad komen die je flink de schrik aanjagen. Het helpt om nieuwsgierig te zijn naar wat deze ervaringen je opleveren in plaats van jezelf vast te zetten in angst of door een schijnveiligheid te creëren door een controlfreak te zijn. Ben je nou eigenlijk bang voor de dood, of ben je doodsbang om te leven? Robert Long zong ooit: “…en van leven ga je dood… whaaaarg… En dat laatste is waar, da's helemaal waar, 't Klinkt misschien wel lullig, maar toch is 't waar. Maar 't kan nog jaren duren dus niet van dat bange, heb je angst voor morgen, dan moet je vandaag gaan hangen…Toedoeda toedoeda pajavadavadavadap povaaah...” Je kunt ook leren omgaan met je angsten en doodsangst transformeren tot levenslust!

Opmerkingen: 2

  • Bob 09 mrt

    Prachtig verwoordt!!
  • Toby 23 mei

    ik heb gisteravond ook een zwart gat gezien ;) if you know what i mean ;) @ bob verwoord*******************

Voeg opmerking toe

Email again:


GRATIS readers
aan te vragen via ons contactformulier!
______________________