Rijkdom of armoede?

20 augustus 2013 - Marc Henzen

“Tevredenheid is natuurlijke rijkdom, luxe is kunstmatige armoede.” (Socrates – Griekse filosoof) Ook al kan ik me met luxe heel tevreden voelen, er zit wel een grote kern van waarheid in deze uitspraak. Een tevreden mens is overal rijk. Alle luxe die we nastreven levert vaak een illusie op van tevredenheid, maar meestal is die tijdelijk. Al gauw onstaat er een nieuwe ‘leegte’ die gevuld moet worden met zogenaamde luxe. Lees meer...

Luxe

Wat is luxe? Het is maar net hoe je dat zelf ervaart. Ik ervaar het nog steeds als luxe dat ik iedere dag een douche kan nemen, sinds ik ooit een jaar door Afrika heb gezworven en water op rantsoen was.

Ontevredenheid

Het is zo simpel om ongelukkig te zijn. Het enige wat je hoeft te doen is diep ontevreden te zijn met je leven; met hoe je eruit ziet, met je relaties en je familie, met wat je hebt bereikt, met je gezondheid, de hoogte van je bankrekening, het weer, de muggen en ga zo maar door. De commercie maakt hier handig gebruik van; aan ontevredenheid valt veel geld te verdienen. Ontevreden mensen willen tenslotte veranderen, iets mooiers van hun leven maken. Ontevredenheid zet je aan tot consumeren. Je vult het ene ‘gat’ met het andere, maar word je hier gelukkiger van… waarschijnlijk niet. Ontevredenheid maakt je diep ongelukkig. Om je leven te veranderen hoef je maar één ding te veranderen, en dat is jouw perceptie!

Tevredenheid

Je kunt leren tevreden te zijn met je leven, ook al mankeert er nog van alles aan. Het is nooit perfect. Wachten op geluk is zonde van je tijd. Je kunt je nu al geweldig voelen. Het enige wat hiervoor nodig is, is een ‘switch’ in je waarneming; je focus leggen op wat goed gaat. Er zijn altijd dingen die goed zijn en soms moet je gewoon even stilstaan om dat in te zien; stoppen met ‘willen’ en tevreden zijn met wat er allemaal wel is.

Tips

Schrijf eens op waarvoor je allemaal dankbaar bent! Hang de lijst op een zichtbare plaats en laat hem groeien; voeg iedere dag dingen toe, en als je in een dip zit, lees hem dan hardop voor jezelf. Spreek ook over de dingen die goed zijn in het leven. Geniet bewust van simpele details. Denk na over je sterke kanten; waar ben jij goed in, waardeer en koester je talenten. Stop met oordelen! Accepteer dat alles loopt zoals het moet lopen. Vertrouw erop dat alles gebeurt met een reden, dat het altijd wel ergens goed voor is. Ontspan wat meer en geniet van je levensreis en de lessen die je daarin geboden worden. Verwonder je over de schepping; over een knop die openbarst of een vlinder die uit z’n cocon breekt, is dat niet ongelooflijk bijzonder? Wees tevreden met de tijd die je is gegeven en maak er iets moois van! Een tevreden geest zal gelukkig sterven, rijk van binnen, en wie weet hoe dat je ziel op z’n verdere reis ten goede komt?

Geef hieronder eens antwoord op de volgende vragen en inspireer hiermee anderen:
  1. Herken je het begrip 'leegte' bij jezelf? Wat doe jij met die leegte?
  2. Waar ben jij tevreden over?
  3. Waar ben jij allemaal dankbaar voor?

Opmerkingen: 1

  • Nicoline Caljé 21 aug

    Ik kan heel ontevreden zijn als ik de dingen die ik zelf gekkozen heb om te doen toch niet doe. de 'leegte' die ik dan voel vul ik met koekjes en andere lekkere dingen. Toch kan ik ook heel makkelijk tevreden zijn met de dingen die ik wél heb gedaan, zoals de was, een nieuw artikel schrijven, lekker koken (alweer eten!), een klein stapje in de goede richting zetten voor mijn eigen bedrijf. Ik ben dankbaar voor de relatie die ik heb, de zorg die ik kan geven en de keuzes die ik kan maken. Eigenlijk is mijn leven geweldig, maar besef ik dat veel te weinig, dus Annemarie & Marc: dank voor deze eye-opener!

Voeg opmerking toe

Email again:


GRATIS readers
aan te vragen via ons contactformulier!
______________________