De kracht van aandacht

13 april 2013 - Marc Henzen

Hoeveel aandacht hebben we nodig om een gezonde relatie in stand te houden? Onderzoek hiernaar heeft ook weer schokkend resultaat opgeleverd: het blijkt zo te zijn dat het, voor het in stand houden van een gezonde relatie, voldoende is om elkaar elke dag twee minuten volle aandacht te geven. Twee minuten er helemaal voor elkaar zijn is genoeg! Elkaar iedere dag twee minuten diep in de ogen kijken, de ziel in de ander zien en erkennen, werkt beter dan elke relatietherapie. Lees meer...

De kracht van aandacht

Er zijn proeven gedaan met koeien over het effect van aandacht op hun gezondheid en prestaties. Een groep koeien werd normaal behandeld, een tweede groep kreeg extra positieve aandacht bestaande uit lieve woordjes en een knuffel en de derde groep werd gepest door slaag en gescheld. Het resultaat was schokkend. Zowel de positief benaderde groep koeien als de gepeste groep waren een stuk gezonder dan de controlegroep en gaven beduidend meer melk. De gepeste groep scoorde maar een klein beetje minder dan de positief benaderde groep. De controlegroep scoorde het slechtst! Zo werkt het bij mensen ook. Zelfs negatieve aandacht is beter dan geen aandacht. Niets is zo erg als niet gezien of genegeerd worden. Kunnen we de aandacht niet goedschiks krijgen, dan maar kwaadschiks, maar zonder aandacht kwijnen we weg.

Oogcontact

We weten het in theorie; ogen zijn de spiegel van de ziel, maar hoe vaak kijk je écht bij elkaar naar binnen? Wat gebeurt er als je vanuit stilte met al je aandacht in de ogen van je partner kijkt? We hebben het afgelopen week weer mogen meemaken in onze praktijk; een stel dat totaal vervreemd is geraakt van elkaar; al jaren samen, weliswaar zonder ruzie, maar alle passie verdampt. Ieder leeft z’n eigen leven. De aandacht voor elkaar is minder en minder geworden en zonder duidelijk aanwijsbare reden beseffen ze dat ‘er niks meer is’. Ze zijn elkaar kwijt geraakt, en nu…?

Wonder

Steeds weer gebeurt er een wonder als we op een gegeven moment beide partners tegenover elkaar zetten en ze vragen alleen maar te kijken in de ogen van de ander. Wat dan als een wonder ervaren wordt is dat ze ineens weer gaan voelen. Soms eerst heftige emoties als boosheid en verdriet, maar meestal ontstaat er een opening in de laag eelt die in de loop van de tijd over het hart is gegroeid en gaat de liefde weer stromen. Niet dat alle problemen daarmee opgelost zijn, maar wel ontstaat er een doorbraak en kan er weer contact gemaakt worden op niveau van het hart. Zo simpel kan het zijn!

De taal van het hart

Door elkaar diep in de ogen te kijken en te beseffen dat we allemaal hetzelfde willen, namelijk gelukkig zijn, kom je in je hart terecht, waar je weer kunt voelen. Je gedachten komen even op de tweede plaats. Dit opent de deur naar nieuwe mogelijkheden om de relatie een stap verder te brengen, of zelfs de mogelijkheid om liefdevol uit elkaar te gaan.

Geef hieronder eens antwoord op de volgende vragen:

 1. Kijk je je dierbaren nog weleens écht diep in de ogen? Probeer het eens: ga er even voor zitten, en kijk elkaar 5 minuten alleen maar diep in de ogen, zonder woorden. Waarvan word je je allemaal bewust? Hoe was dat voor jou?
 2. Hoe vaak geef jij je volle en onvoorwaardelijke aandacht?

Opmerkingen: 6

 • Bert den Hertog 13 apr

  Het dramatische is niet hoe weinig echte aandacht we nodig hebben maar dat we niet tot die twee minuten per dag komen!
 • Trudy Beck 13 apr

  Tjonge een echte Eye-Opener ...... Schrikken is misschien niet het juiste woord, slechts 2 minuten maar....... ik ben er stil en zelfs ietwat verdrietig van dat ik dit blijkbaar niet vaak doe (in mijn relatie). Dus nu tijd om aandacht en aandachtig te zijn. Dank voor dit artikel....
 • Babette 14 apr

  Had ik dit maar eerder geweten. Ik ga inmiddels meer dan 30 jaar gebukt onder een relatie met iemand die de kunst van het negeren lijkt te hebben gecultiveerd tot hoogst vorm van overleving. Inmiddels 10 jaar van elkaar gescheiden kan ik het nog steeds niet plaatsen.
 • hans v leeuwen 15 apr

  als je ziet wat er met iemand gebeurt die constand de grond in geboord wordt dan is het verhaal van gelijkwaardigheid van positive en negative aandacht plausibel. Het is wel zo dat het zelfvertrouwen op den duur zo laag is dat ze zich niet los weten te breken hou het maar op positive aandacht
 • Bram 03 mei

  Door mijn autisme mis ik sociale vaardigheden. Nu door dit te lezen begrijp wat vrouwen willen als ze langs lopen en soms aan mij willen frunniken of dat ik een rot opmerking krijg ergens wat er niet toe doet. Ze zijn er bij die niet weten over mijn autisme. Ik ga niet overal tekst en uitleg geven dat ik autist ben.
 • Els Bertiau 23 jun

  Zo blij met dit artikel...ga ik direct in toepassing brengen...dit is het gewoon! In de ogen kijken.,.

Voeg opmerking toe

Email again:


GRATIS readers
aan te vragen via ons contactformulier!
______________________