Waar blijft je (priori)tijd?

25 december 2010 - Marc Henzen

Waar geef jij prioriteit aan in jouw leven? Wat denk je als je straks op je sterfbed ligt…. “had ik maar meer gewerkt” of “had ik maar meer tijd besteed aan de mensen die me lief waren”? of “had ik maar meer gekozen voor mezelf en die dingen gedaan waar mijn hart van ging zingen”? Je hébt een keuze! Lees meer...

Leef je, of word je geleefd?

Alweer bijna een jaar voorbij! Gemiddeld hebben we 6 uur per dag over, na aftrek van slaap en werk, om te besteden aan ons privéleven. Wat is de kwaliteit van die tijd in je leven? Als je bv. dagelijks veel aandacht geeft aan je planten, dan groeien ze harder en staan ze er stralend bij. Dit geldt ook voor je relaties; als je dagelijks liefde en aandacht schenkt aan wie je dierbaar zijn, dan heeft dat een positief effect op de relatie. Hoevaak gebruiken we onze kostbare privétijd niet om alle frustraties van de dag af te reageren op diegene waar we ons het veiligst bij voelen; partners, ouders, kinderen, maar ook op jezelf; door te vluchten in destructief gedrag?

 

Het verhaal van de wijze professor

Er was eens een professor die les gaf in zijn ‘golfballetjes-theorie’. De professor nam een grote glazen pot en vulde deze tot de rand met golfballetjes. Daarna vroeg hij zijn studenten of de pot vol was. De studenten beaamden dat. Toen pakte de professor een bak met kiezelsteentjes en schudde deze uit in de pot, zodat de steentjes de open ruimte tussen de golfballetjes opvulden. Opnieuw vroeg de professor of de pot vol was. De studenten waren het er over eens dat er nu niets meer bij kon. Tenslotte pakte de professor een zak met zand en strooide het zand in de pot en zo werden de allerlaatste gaatjes tussen de golfballetjes en de kiezelsteentjes opgevuld.

 

De metafoor

De golfballetjes staan voor de tijd die je besteedt aan dingen in je leven die belangrijk voor je zijn, die je leven zin geven en waar je blij en gelukkig van wordt. De kiezelsteentjes staan voor de minder belangrijke zaken. Het zand staat voor alle overige activiteiten. Hoe vul jij je glazen pot iedere dag? Heb je het gevoel dat je wordt geleefd? Kan het zijn dat je je pot laat vullen door alle zand en kiezelsteentjes die onverwacht in je handen belanden, zodat er nauwelijks plaats over blijft voor een paar van je golfballetjes? De volgorde van het vullen van jouw glazen pot is van cruciaal belang!

 

Plannen

Mijn agenda is mijn glazen pot. Ik geef tegenwoordig mijn golfballen een vaste plek in mijn agenda, voordat ik mijn agenda vul met de kiezels. Het zand gaat automatisch; alle onverwachte telefoontjes, emails, smsjes vullen de laatste gaatjes wel. Ik leer steeds beter ‘nee’ zeggen. Denk eens na over jouw golfballen, kiezelsteentjes en zandbak! Een golfbal is ook dat kwartiertje wérkelijke aandacht voor je partner, of dat half uurtje spelen met je kind. Je hébt een keuze! 

Geen opmerkingen

Voeg opmerking toe

Email again:


GRATIS readers
aan te vragen via ons contactformulier!
______________________