Lang leve de verschillen!

04 september 2012 - Marc Henzen

We hebben allemaal onze eigen manieren van reageren ontwikkeld. De ene is gangmaker, de ander kijkt de kat uit de boom, de derde is geneigd tot altijd maar geven en zorgen, de vierde speelt de tiran en schrijft de regels voor. Tijdens verjaardagen zijn het vaak dezelfden die als eerste het woord nemen, en het zijn dezelfden die dwars liggen, enthousiast zijn, of in hun schulp kruipen.  Lees meer...

Marsmannen

Het gevoel van eigenwaarde van de man wordt bepaald door zijn prestatievermogen. Als je een man ongevraagd van advies dient, ga je er in zijn ogen van uit dat hij niet weet wat hij moet doen of dat hij het niet zelf kan. Een vrouw die een man ongevraagd advies geeft of ‘hulp’ aanbiedt heeft er geen idee van hoe kritisch of liefdeloos ze daarmee over kan komen. Een vrouw heeft de neiging om, als een man fouten maakt, de rol van opvoedster te kiezen om zijn gedrag te veranderen. Als een man zich verzet tegen raadgevingen van de vrouw, heeft zij het gevoel dat het hem niet kan schelen; ze voelt het als gebrek aan respect voor haar behoeften. Het lijkt alsof ze geen steun krijgt en haar vertrouwen in hem verdwijnt, terwijl hij alleen maar wil dat zij hem accepteert.

Venusvrouwen

De vrouw ontleent haar gevoel van eigenwaarde aan haar gevoelens en de kwaliteit van de omgang met anderen. Vrouwen praten over hun problemen om dichterbij te komen, en niet direct om een oplossing te vinden. Ze wil haar gevoelens uiten en raakt gefrustreerd als haar man haar steeds onderbreekt met een niet-aflatende stroom oplossingen voor haar problemen, waardoor haar gevoelens niet serieus genomen worden. Als ze zich verzet tegen zijn oplossingen, heeft hij weer het gevoel dat er aan zijn kundigheid wordt getwijfeld. Het lijkt alsof ze hem niet vertrouwt, niet waardeert, en hij wordt onverschillig. Zijn bereidheid tot luisteren neemt juist af, terwijl zij slechts erkenning wil.

Tips voor vrouwen

Vrouwen moeten leren een man te accepteren. Wanneer een man niet het gevoel heeft dat een vrouw hem probeert te verbeteren, is hij veel eerder geneigd haar om haar mening en advies te vragen. Vrouwen moeten stoppen met het ‘opvoeden’ van hun man en in plaats daarvan duidelijk maken waar ze behoefte aan hebben, informatie geven of een verzoek doen. Een man wil wel veranderen als hij maar het gevoel heeft dat hij wordt gezien als de oplossing van een probleem en niet als de oorzaak. Geef je man eens een hele week hélemaal geen spontane raad of kritiek, en kijk wat er gebeurt.

Tips voor mannen

Mannen moeten naar vrouwen leren luisteren zonder commentaar te geven of oplossingen aan te dragen. Probeer eens een hele week naar álles te luisteren wat vrouwen zeggen, alleen maar uit respect voor alles wat haar bezighoudt. Bijt op je tong wanneer je een aanvechting krijgt een oplossing te bieden of verandering te brengen in haar gevoel. Je zult verbaasd staan hoe blij ze met je is.

Geen opmerkingen

Voeg opmerking toe

Email again:


GRATIS readers
aan te vragen via ons contactformulier!
______________________