Buigen voor het lot en kiezen voor geluk!

13 december 2013 - Marc Henzen

Dit is een meditatie die onderdeel was van het eindejaarsritueel (Mindfulness & Integrale Yoga) van 2013. Velen waren hierdoor diep geraakt. Neem er even rustig de tijd voor. Lees hem langzaam en gebruik je voorstellingsvermogen. Leef je in. Nog fijner is het als iemand anders de meditatie voorleest, zodat je je er helemaal in kan laten 'zakken'. Open je hart. Laat je oordelen maar los. Probeer te voelen! Lees meer...

Buigen voor het lot en kiezen voor geluk!

Ga rechtop staan en sluit je ogen. Stel je voor dat je biologische ouders voor je staan, ook al heb je ze misschien niet gekend, iedereen heeft biologische ouders. Zij hebben je het leven gegeven. Kijk ze aan.  Laat je oordelen los. Zie ze zoals ze zijn, met al hun kwaliteiten en beperkingen.

Stel je voor dat achter je ouders een beeld verschijnt dat staat voor ‘Het Leven’. Het leven, dat via iedere generatie doorgegeven is. Als je moeite hebt om je ouders te zien, focus dan op ‘het leven’ achter je ouders.

Hoe kijken je ouders? Hoe voel je je, als je je ouders aankijkt? Wat ervaar je? Fijne gevoelens? Of pijn? Hoe was je jeugd? Wat heb je allemaal meegemaakt? Hoe was de relatie tussen jou en je ouders? Het is zoals het is. Adem goed door. Adem een paar keer zo diep mogelijk naar je buik en laat je eventuele pijn op iedere uitademing beetje bij beetje wegstromen, de aarde in.

Als je hierbij wel wat steun kunt gebruiken, stel je je dan voor dat er een heel grote engel naast je staat om jou te beschermen. Misschien slaat hij wel z’n vleugels om je heen. Voel  de aanwezigheid en de energie van jouw beschermengel. Voel je gesteund!

Voel mededogen en begrip voor jezelf. Accepteer jezelf! Accepteer wat er is. Het is zoals het is. In het verleden gebeurt niets meer. Alleen in het NU ligt je macht, kun je besluiten nieuwe keuzen te maken. Vraag hulp aan je beschermengel, die je helpt om je lessen te zien en die je kracht kan geven om met je lessen om te gaan en kracht voor het maken van nieuwe keuzen.

Besluit nu om een diepe buiging te maken voor het lot van je ouders. Laat je oordelen maar los. Hoe ‘verkeerd’ ze het in jouw ogen  ook hebben gedaan. Misschien heb je een onbezorgde, fantastische jeugd gehad, opgegroeid in een harmonieus gezin met ouders die zich als verantwoordelijke ouders hebben gedragen, en misschien heb je wel beschadigde ouders gehad en heb je door hun handelwijze wel een enorm trauma opgelopen. Besef dan dat zij slachtoffers zijn van mensen die het ook  niet goed geleerd hebben. We zijn allemaal slachtoffers. Slachtoffers van slachtoffers van slachtoffers van slachtoffers.

Kijk nu of je, met steun van jouw beschermengel een diepe buiging kunt maken voor je ouders, voor het lot van je ouders. Ontspan je nek en je schouders en laat je hoofd hangen. Voel je gesteund door je engel en buig zo diep als je wilt of kunt. En, als dat niet mogelijk is voor je, kijk, of je dan kunt buigen voor het leven. In ieder geval, wat er ook gebeurd is, heb je dankzij je ouders het leven gekregen. Een groot geschenk. Buig zo diep je kunt. …

Kom rustig  overeind, strek je ruggegraat, maak je lang, word je bewust van je kruin, je verbinding met de kosmos, en je contact met de aarde, via je voeten, wortels die diep in de aarde doorgroeien…

Visualiseer nu je grootouders achter je ouders. .. Daarachter weer je over-grootouders. Daarachter alle andere voorouders…. Dankzij al deze mensen ben jij wie je nu bent. Maak weer even contact met je beschermengel en voel je nog steeds gesteund. Open je hart in dankbaarheid. Neem al het goede met je mee, adem het in.

Houd je ogen dicht en draai je nu 180 graden om. Je ouders staan nu achter je. De engel helpt je om dat wat je niet, of niet meer dient, los te laten. Besluit om het leven te leven waarvoor je bestemd bent. Kies voor geluk! Kies voor Licht, Liefde en Geluk! Jouw voorouders willen niets liever dan dat jij gelukkig bent. Daarmee bevrijd je ook hen!

Zeg tegen jezelf: “Ik besluit om vanaf vandaag volkomen gelukkig te zijn”.  Het is een besluit!

Focus nu op waar je allemaal dankbaar voor bent en wat je jezelf toewenst. Besef dat wat je voor jezelf wenst, dat je dat ook anderen toewenst.

Maak iets schitterends van 2014! De wereld heeft behoefte aan al het licht dat jij te bieden hebt!

Opmerkingen: 7

 • Saskia 13 dec

  Mooi.
 • hans 13 dec

  Ik heb een nare jeugd. gehad ben nu 52 jaar.en voel mij erg ongelukkig.ben deprasief.verdrietig.veel mensen hebben mij pijn gedaan.mijn vertrouwen is weg.
 • tjako 13 dec

  Dit is precies wat ik zocht en nodig heb om dit jaar af te sluiten. Dank je wel
 • Trudy 14 dec

  Wow. Helaas heb ik het ritueel gemist en met het lezen van deze meditatie en het invoelen ervan rollen de tranen over mijn wangen. Ik probeer de kracht en liefde vd Engel(en) over mij heen te laten en er naar te kijken en ik maak een diepe buiging. Ik draai mij om en ik maak nog een diepe buiging naar het NU. Dank jullie wel en wat een mooie afsluiting voor het jaar XXX
 • Lucie van Kraanen 14 dec

  Fijn dat je dit stuurde Marc! Heel bijzonder! Goed om er af en bij stil te staan in deze drukke periode.
 • Inge 17 dec

  Een prima jeugd gehad,een terechte buiging voor mijn ouders! En dan komt toch die intense emotie en tranen naar boven. Wat is dat toch? Loslaten van je verleden en doorgaan met het heden is nog niet zo makkelijk! Maar altijd weer een mooi uitgangspunt voor een nieuw jaar.Dank jullie wel voor de mooie mails!
 • Bea Bateswar 29 okt

  Ik had geen liefdevolle jeugd gehad van mijn ouders wel van mijn oma maar toch heb ik mijn ouders veel geholpen als zij in de problemen zaten ik heb een zus en een broer ouder dan mij die hebben nooit wat gedaan voor hun, maar ik ben altijd lief geweest voor hun, ik was getrouwd geen gelukkig huwelijk een kind gekregen daarna gescheiden dus ik ging alleen mijn kind opvoeden.

Voeg opmerking toe

Email again:


GRATIS readers
aan te vragen via ons contactformulier!
______________________