Wat moet ik met emoties?

24 november 2010 - Marc Henzen

Help… wat moet ik met emoties?

"De dingen zijn niet goed of slecht, maar denken maakt ze zo."  

Hamlet, William Shakespeare


Lichaam, geest en ziel vormen een drie-eenheid en beïnvloeden elkaar voortdurend. Een emotie is hierbij onze interpretatie van een gevoel. Je kunt slachtoffer zijn van je emoties, of de regisseur van je gevoelens. Lees meer...

Emoties

Het woord emotie komt van ‘e-movere’ en betekent ‘energie in beweging/naar buiten toe bewegen’. Emoties maken deel uit van je gedrag; het gaat om wat jij doet met je gevoelens en gedachten, waardoor een bepaalde emotie opgeroepen wordt. Tenslotte reageren we allemaal op onze eigen manier op de dingen. Op een afwijzing reageert de één misschien boos, de ander teleurgesteld en de derde misschien onverschillig of met humor. Dit gedrag kies je op basis van ervaringen uit het verleden, waardoor je heel snel etiketten plakt op bepaalde gebeurtenissen en gevoelens.

 

Een gebeurtenis heeft geen enkele betekenis behalve de betekenis die jij eraan geeft. Jouw interpretatie bepaalt je gevoel en het effect op jezelf. Als je de betekenis verandert, dan verander je de energetische effecten op je lichaam. Een emotie is dus niet anders dan de interpretatie van een gevoel. De clou is niet om stressvolle situaties te vermijden, maar juist om anders met stress/emoties om te gaan, waardoor je geen energie meer verliest.

 

Emoties zijn energiestromen die een bepaalde opgebouwde energiespanning in je lichaam moeten neutraliseren. Het zijn energetische ontladingen. Ze moeten naar buiten worden gebracht om de interne spanning af te voeren.

 

Er zijn 4 basisemoties, verschillend waarneembaar: 

 1. Bang:         van zenuwachtig tot paniek
 2. Boos:         van geïrriteerd tot woedend
 3. Bedroefd:   van teleurgesteld tot diep bedroefd
 4. Blij:            van vrolijk tot extase

Via je lichaam voel je je emoties: je merkt bv. dat je bang bent doordat je hart tekeer gaat, het zweet je uitbreekt, je begint te trillen, het bloed trekt uit je gezicht, je houdt je

adem in  etc.etc.

 

Wederzijdse beïnvloeding

Emoties hebben invloed op gedachten. Een heel duidelijk voorbeeld hiervan is boosheid. Als je boos bent, heb je heel andere gedachten dan wanneer je blij of vrolijk bent. Als je boos bent zijn je gedachten eerder destructief van aard, afwijzend en negatief.


Gedachten hebben invloed op emoties. Dit is wat lastig duidelijk te maken omdat gedachten vaak razendsnel kunnen gaan. Als je bij jezelf een plotselinge verandering van emoties bemerkt, ga dan eens even na wat je laatste gedachten zijn geweest. Meestal vind je dan wel een gedachte die je bang maakt, of boos , of verdrietig of juist blij.


Je lichaam heeft invloed op je emoties. Als je bijvoorbeeld lekker hebt gesport en moe bent, kun je heel blij en tevreden zijn omdat je lichaam alles kon en deed wat je ervan verlangde. Het omgekeerde is ook mogelijk: als je lichaam je in de steek laat, kan je chagrijnig worden. Of bijvoorbeeld, als je bij een auto-ongeluk of tijdens sporten je been breekt en vergaat van de pijn, kan je heel boos worden.


Emoties hebben invloed op je lichaam. Voel eens goed; hoe voelt het om zo boos te zijn dat je bijvoorbeeld buikpijn krijgt? Of hoe voelen die vlinders in je buik als je verliefd bent of heel blij en vrolijk? En wat voel je in je keel als je verdrietig bent?

 

Van onbewust naar bewust

Vaak ben je je niet bewust van deze processen. De dingen, je emoties en je gedachten “overkomen” je. Toch kun je leren  bewust en actief invloed uit te oefenen op je gedachten, je emoties en je lichaam! Je kunt ervoor kiezen de regie van je emoties en het effect van die gevoelens, meer in eigen hand te nemen.

 

Hoe krijg je greep op je emoties?

Allereerst door je emoties te accepteren als een wezenlijk deel van het bestaan. Door je emoties voel je dat je leeft, kun je het leven ervaren. Ze helpen je richting geven en doen je ‘bewegen’. Ze helpen je alert en bewust te worden. Erken je emoties, zie ze als een instrument, laat ze toe en voel! Vervolgens kun je ze integreren en verwerken.

 

Schadelijke energie

Een emotie mobiliseert een boel energie en een onverwerkte emotie blijft als energie in je lichaam rondtollen en kan schade berokkenen aan je lichaam. Niet na één keer, maar als je consequent je emoties ontkent en onderdrukt kun je een lichamelijke kwaal ontwikkelen. Een emotie verwerk je door je er bewust van te worden, er aandacht aan te besteden en je te uiten op een doeltreffende manier (niet door b.v. iemand in elkaar te slaan). Helaas komen  we vaak pas in actie als we heel boos zijn, terwijl een lichte vorm van boosheid, ergernis of een irritatie ook verwerkt moet worden. Daar doen we vaak niets mee, die blijft liggen, er komt een nieuwe ergernis en zo stapelt zich veel negatieve energie op. Deze energie kan na een tijdje vaak niet goed meer worden geuit omdat hij niet duidelijk meer wordt gevoeld en je vaak ook de oorzaken niet meer weet.

 

3 manieren om met emoties om te gaan:

 1. onderdrukken; ziekmakend (bv. kanker)
 2. expressie geven; gezond, maar niet altijd handig (bv.     schreeuwend kind, of als je boos bent op je baas… emoties ongeremd uiten kan weer een ongewenste reactie oproepen) Kies een geschikte manier om expressie te geven aan de energie die door je giert.
 3. ontspannen; de emotie accepteren, ernaar kijken en emoties laten gaan

Oefening om emoties los te laten:

Neem een tennisbal (of ander voorwerp) in je hand, als symbool voor je emoties.

 • Houd de bal stevig vast (ter hoogte van je buik); wat voel je, wat voel je in je buik (emoties houd je vast in je buik).
 • Wat veroorzaakt de pijn; de bal, of de spanning van je hand die in de bal knijpt… en vast wil houden aan...?
 • Draai je hand  naar boven en houd de bal weer vast. Ontspan je vingers meer en meer en kijk naar de bal (naar de emotie).  Laat de bal wat heen en weer rollen, je kunt de emoties vrij laten stromen als je ernaar kijkt. De emoties bewegen vanzelf.
 • Breng je gevoel in de bal, wat vind je… niks,  ruimte. Je vind niks als je in het hart van de emotie gaat, het lost vanzelf op
 • Houd de bal weer stevig vast, hand naar beneden gedraaid. Stel jezelf nu steeds 4 vragen: “mag het er zijn, kan ik het toelaten” - “kan ik loslaten” – “wil ik loslaten” – “wanneer laat ik los ?”  Herhaal dit tot je loslaat en de bal (de emotie) valt.
 • Blijf jezelf deze vraag stellen. Het maakt niet uit wat het antwoord is. De ontspanning zal vanzelf komen. Ook een positieve emotie kun je loslaten, je zult vrede vinden.

Geen opmerkingen

Voeg opmerking toe

Email again:


GRATIS readers
aan te vragen via ons contactformulier!
______________________