Hoe kun je karma neutraliseren?

02 maart 2015 - Marc Henzen

Karma betekent letterlijk vertaald uit het Sanskriet ‘handelen’. Het is de wet van oorzaak en gevolg. Alles wat we doen vormt een oorzaak die op een later tijdstip een gevolg heeft. Wat je zaait zul je oogsten! Lees meer...


Verantwoordelijkheid nemen

Appelzaad leidt tot appelbomen. Van Spaanse peperzaadjes oogst je Spaanse peper. Zwart-wit uitgedrukt: positieve activiteiten leveren geluk op en problemen zijn het resultaat van negatieve activiteiten. Het is niet je schuld, maar je bent wel verantwoordelijk voor je eigen prettige en vervelende ervaringen. Van het meeste karma ben je je niet bewust. Je snapt niet waar je problemen vandaan komen, dat stamt misschien zelfs van generaties terug. Alles wat onaf of onverwerkt is gebleven wordt als karmische energie doorgegeven van generatie op generatie. Toch vraagt dit leven van je dat je er wat mee doet. Iedere (verre) oorzaak wil ‘geneutraliseerd’ worden. Je kunt karma ‘verbranden’ door bepaalde (meditatie)technieken of met behulp van Pong Yup (speciale ademhalingstechniek), en je zo zuiveren van de gevolgen van schadelijke indrukken. Hoe dan ook, als je bereid bent om verantwoordelijkheid te nemen voor al je ervaringen in dit leven, kun je verstoord evenwicht herstellen met onvoorstelbare gevolgen. In Hawaï gebruiken ze hiervoor een krachtige techniek die gebaseerd is op vergeving en die Ho’oponopono heet.

Genezingstechniek

Dr. Hew Len, een Hawaïiaanse psycholoog, is erin geslaagd om een inrichting vol gevaarlijke criminelen in vier jaar tijd te doen sluiten door Ho’oponopono toe te passen. Deze psycholoog bestudeerde elk dossier van de gevangenen en nam daarna de volledige verantwoordelijkheid op voor de verschijning in zijn leven van de ziekte, het gedrag en dus de patiënt. Vervolgens paste Dr. Len Ho’oponopono toe op zichzelf waarop de genezing zich voltrok van binnenuit en daarmee ook naar buiten toe. Hij erkende niet alleen dat hij de patiënt had aangetrokken, hij was zich er ook van bewust dat hij 100% verantwoordelijk was voor de creatie, de perceptie en dus het verschijnen van de criminele, gestoorde persoon in zijn leven. Hij genas zo iedereen, zonder persoonlijk contact, zonder enige interactie, door puur met zichzelf ‘aan het werk’ te gaan met een bepaald symptoom. Hij was de verandering voor de verandering die hij wilde zien in de wereld! Het verschijnsel ‘projectie’ kennen de meeste mensen wel; je oordelen zeggen meer over jezelf dan over de ander. Dr. Len  trekt dit principe door tot de ultieme spiegel die hem laat zien op welk niveau hij in zichzelf nog ‘werk’ te doen heeft.

Ho’oponopono

Het feit dat de patiënt zich in zijn leven had aangediend, vertelde Dr. Len dat er iets in hem was dat genezen moest worden. Hij zag de patiënt letterlijk als een spiegel die hem iets liet zien over zichzelf. Als er al sprake was van therapie, dan was deze alleen gericht op zichzelf. De techniek is simpel en werkt voor iedereen die 100% verantwoordelijkheid neemt voor z’n creaties. Je hoeft niet te snappen wat er precies speelt in je leven. Bewust zijn van je eigen werkelijkheid is voldoende. Ho’oponopono bestaat uit het  dagelijks regelmatig uitspreken van deze vier korte simpele zinnetjes, naar jezélf: “Ik hou van jou - Het spijt me - Vergeef me - Dank je!”  Je spreekt daarbij vanuit jouw volwassen 'innerlijke moeder' tegen jouw 'innerlijke kind.' Het is volgens de Hawaïiaanse traditie een gebed aan de Vader/Moeder-God die alles doorstraalt en dus ook in jou woont, gebaseerd op vier heilige principes:

Vier principes

1: Dat je aanvaardt dat alles wat je in je leven als negatief of als een probleem ervaart, je eigen volle verantwoordelijkheid is. Het is niet je schuld, omdat je bewustzijn nog niet helder genoeg is. Je hoeft hier niet van te schrikken, want deze verantwoordelijkheid geeft je ook de macht om jezelf te bevrijden.

2: Dat je om vergeving vraagt voor je onwetendheid, waardoor je onbewust je ziel negatief hebt belast, en waardoor je vervolgens mensen en situaties als probleem kon gaan ervaren.

3: Dat je de erkenning en het vertrouwen uitspreekt, dat de Goddelijke liefde op energieniveau alles weer helen kan.

4: Dat je tot slot naar de Vader/Moeder-God je dank uitspreekt, voor deze kans om je ziel te zuiveren, die zich daardoor verder verheffen kan.

Innerlijke familie

We hebben allemaal een innerlijke familie (innerlijke delen van ons zelf). Je innerlijke familie bestaat uit drie 'zelven'; de vader (hoger bewustzijn), de moeder (waakbewustzijn) en het kind (onderbewustzijn). In het kind liggen alle negatieve herinneringen en conditioneringen vanaf de geboorte van de ziel tot het heden besloten. Door een innerlijke dialoog te voeren tussen de wakkere en liefdevolle moeder die in het hart woont en het innerlijk kind dat zozeer is belast, bevrijd je het innerlijk kind van alle bewuste en onbewuste negatieve herinneringen en kan het weer komen bij zijn geboorterecht: innerlijke vrede en geluk. Op energieniveau transformeer je zo angst naar liefde. De innerlijke moeder in jou spreekt tot jouw innerlijk kind: "Ik hou van jou - Het spijt me - Vergeef me - Dank je."

Bevrijdingsritueel

Jan Verhaar heeft, gebaseerd op Ho' Oponopono, een prachtige geleide meditatie gemaakt van ruim 41 minuten, waarvan de opname op YouTube is gezet: 

Heb je daar nu even geen tijd voor, dan kun je de uitgeschreven tekst hier lezen.

We stellen het enorm op prijs als je hieronder je reactie wilt delen!

Opmerkingen: 14

 • Hans Keupink 04 mrt

  Beste Annemarie, leuk dat je over het thema karma schrijft. Ik hou me al lang met karma bezig vanwege het spirituele pad dat ik volg. De 4 principes die je noemt in je artikel daar kan ik me in vinden. Maar ook mis ik nog een principe en dat is het doen van "karma-yoga". Zonder dat is het onmogelijk om je karma te zuiveren. Karma-yoga doen wil zeggen dat je herkent en erkent waar je verantwoordelijkheden liggen (komt overeen met principe 1) en dat je werk in de wereld oppakt waarmee je het negatieve pakket aan karma dat er nog ligt weer naar het positieve buigt/werkt. We hebben soms nog zware stukken karma vanuit ons verre verleden bij ons. Daar kun je alleen maar vanaf komen door dienend in het leven te staan. mvg Hans
 • Annemarie | Prisma Coaching 04 mrt

  Beste Hans, Fijn dat je een reactie hebt geplaatst! Ik ben het helemaal met je eens. De intentie om dienend in het leven te staan kan echter op vele manieren. Onze verschillende yogavormen zijn hier ook op gestoeld, ook al noemen we het niet direct 'karma-yoga'. Maar ook familieopstellingen dragen bij aan het oplossen van de verstrikkingen door te erkennen wat er is en daar verantwoordelijkheid voor te nemen. Zo werken we op alle niveaus (fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel) aan de ontwikkeling van bewustzijn. Dank voor je waardevolle aanvulling! Warme groet, Annemarie
 • Ingrid 05 mrt

  Dank voor dit delen, ik gebruikte de Ho' oponopono zelf al en in coaching. Nu met deze uitgebreide meditatie kan ik het ook prachtig delen met mijn yogagroepen. Wanneer wij ieder zelf onze verantwoordelijkheid voor ons leven nemen, deze dragen en de bal-last daarvan opruimen, werken we daadwerkelijk aan het verrijken van het leven. Dat matcht met mijn missie!
 • J 22 nov

  Dus door dienend in het leven te staan +meditatie zuiver je slecht karma ?
 • Anne Van den Nouweland 17 jan

  dank u! het voelde heel goed, alleen met het aanraken van het innerlijke kind had ik problemen. ik ga het regelmatig herhalen. veel dank!
 • jAnzBfRMv 11 feb

  WIiyngbcNFLx
 • NDHcgAjJrznlO 11 feb

  CSfgzpqQiNw
 • KsXwWIEGHiS 13 aug

  UNYqfJRFz
 • qimWYaJk 13 aug

  CyteHjBwzcED
 • lcpETAeDJSRg 23 aug

  QfWruIEzJSKZFDk
 • veDgkRVIzYSnObo 23 aug

  KFwSHjeVyBWGnpc
 • IRPwBiZmAcosWtzg 31 aug

  TfpSAREVrJu
 • VzZaOpHdNX 31 aug

  fRjiyOgkNWTEM
 • Timmy 22 nov

  Dank u voor dit... Het ritueel voelde heel aangenaam en kalmerend. Ik denk dat ik de energie echt heb kunnen voelen en het voelde zo mooi... Alleen nu even last van zware wat stijve armen... Ben nog niet lang bezig met energie en kosmische lessen enz. Maar het maakt me ook zeer blij te denken dat ik nog een heel mooie ontdekkingsroute mag afleggen... Bedankt om een stukje van men steeds groter wordende puzzel te zijn!

Voeg opmerking toe

Email again:


GRATIS readers
aan te vragen via ons contactformulier!
______________________