Liever naïef dan argwanend!

21 september 2011 - Marc Henzen

Ja, ik ben soms naïef! Ik geloof in mensen. Ik geloof dat ze het beste met me voor hebben (meestal). Ik geloof dat mensen gelukkig worden als ze een bijdrage kunnen leveren aan het welzijn van anderen. Ik geloof dat ieder mens heel veel positieve kwaliteiten heeft.  Ik geloof dat, als je alles van iedereen zou weten, je al het gedrag van die mensen zou kunnen begrijpen en van iedereen kunt houden, zelfs van de grootste schurk. Iedereen doet zoals ie doet met een reden. “Doe niet zo naïef” krijg ik dan naar mijn hoofd geslingerd en dat klinkt dan toch als een negatieve boodschap. Lees meer...


Betekenis

Het woordenboek zegt over naïef: te goed van vertrouwen, eenvoudig, natuurlijk, aangeboren, ongekunsteld kinderlijk, onbezorgd, onschuldig, argeloos, goedgelovig, simpel, onnozel, zoals de natuur ingeeft… wat zegt dat over mij? Vind er maar van wat je wilt. Ik kan me in alle synoniemen prima vinden. Ik wil graag een pleidooi houden voor wat meer kinderlijke onschuld en kinderlijk vertrouwen. Wat triest toch dat zoveel mensen, door het leven getekend, dit oervertrouwen in henzelf en het leven om zeep hebben geholpen. Hoe kun je ooit hopen op een betere wereld als we geen vertrouwen meer hebben?


Kwetsbaar of krachtig?

Zeker in het privéleven, in relaties met anderen, beschouw ik naïviteit als positief, anders is er al gauw sprake van achterdocht, wantrouwen en berekening. Bij mensen die naïef genoemd worden, uit zich dat meestal door te open te zijn in het geven van informatie, teveel vertrouwen te geven of door te impulsief te reageren. Maar in wiens ogen dan? Degene die uit goede trouw handelt of degene die uit is op misbruik? Naïevelingen durven kwetsbaar te zijn, is dat niet juist krachtig?


Gezond verstand?

En ja, als iemand een zielig verhaal ophoudt en om geld vraagt voor een treinkaartje… dan trap ik daar misschien wel in. Die persoon heeft hoogstwaarschijnlijk meer problemen dan ik. Word ik daar dan slechter van, door daar ‘in te trappen’? Ik ben gelukkig ook weleens geholpen door iemand toen ik wanhopig gestrand was in een vreemd land. Als iemand mij wil bedriegen, dan is dat helemaal voor verantwoording van die persoon. Ik wil niet leven als een wantrouwige cynicus, voortdurend op mijn hoede voor mogelijke oplichters. Ik wil uitgaan van het goede in de mens. Ik wil me bezig houden met de vraag; ‘wat kunnen we doen om het leven mooier te maken?’ Ik gebruik natuurlijk ook mijn gezonde verstand, maar niet ten koste van mijn oorspronkelijke  naïviteit.


Kies voor het kind

Voor kinderen is het hun aangeboren onbewuste natuur. Volwassenen raken het door ervaringen helaas vaak kwijt, maar je kunt er nu met je bewustzijn opnieuw voor kiezen. Maak weer verbinding met je innerlijke kind en stap zo nu en dan in je onbevangen kinderlijke naïviteit, om van het leven te genieten zoals het op je af komt. Wie alles denkt te weten, en anderen zegt wereldvreemd te zijn, is misschien wel het meest vreemd en naïef.

Opmerkingen: 9

 • sara 02 apr

  Hej, ik ben 19 en tot nu toe ben ik al enkele keren naïef gevonden. Je moet er wel mee opletten wie je vertrouwt, zeggen de mensen dan, want je kan in een gevaarlijke situatie geraken zonder dat je het weet, dus 'wees op je hoede'. Ik vind inderdaad dat je moet kunnen inschatten wat er rondom je gebeurt, welke bedoelingen mensen met je hebben, maar eens je zelfkennis hebt en je sterk genoeg moet je niet constant bang zijn dat anderen het slecht met je voorhebben. Als je echt in een gevaarlijke situatie terechtkomt zal je dat wel zelf gewaar worden aan de manier waarop andere mensen doen ofzo en angst komt altijd op de proppen om je te waarschuwen en dan loop je best weg haha. Nee ik heb al zeer uiteenlopende ervaringen gehad door met de meest vreemde mensen te praten van wie je op het eerste gezicht misschien bang zou zijn, maar meestal is dit enkel een omhulsel en zijn het erg interessante mensen. Je verbeeldingskracht en creativiteit wordt uitgebreider door de aanraking van iets helemaal anders. En zonder naïviteit durf je gewoonweg die stap niet naar het andere, het vreemde. xx
 • Anna Roos 25 mrt

  De wil om altijd uit te gaan van het goede in de mens; mensen positief te blijven benaderen, heeft er toe geleid dat ze me wisten te beschadigen. Ik was echt kwetsbaar. Ik kreeg er geen respect mee. Maar ze lachten me uit om mijn openheid en maakten er bewust misbruik van. Ik zal selectiever moeten zijn. Maar waarschijnlijk blijf ik dezelfde persoon. Ik gooi nooit de deur dicht voor de ander om me te benaderen op een eerlijke en positieve manier. Maar het is goed om realistisch te zijn in je verwachtingen. Ik heb altijd gedacht dat ik gevaar wel zou herkennen. Maar iemand die liegt en het gewoon niet goed met je voor heeft, is niet altijd goed te herkennen. Het is belangrijk om je dat te realiseren. Ik ben ook liever naif dan argwanend, omdat alleen die houding tot echte contacten kan leiden en wat liefde brengt in de wereld waarin we tenslotte samen zijn.
 • Mara 28 jan

  Ik ben het andere uiterste. Door ervaringen in het verleden ben ik ontzettend argwanend geworden, en verdenk mensen al snel van manipulatie. Vaak weet ik dat ik doordraaf, maar het neemt niet weg dat ik de wereld met wantrouwen bekijk. En dat maakt je kapot. Ik doe het in stilte en hou het voor mezelf, maar het doet zoveel pijn en voelt alsof ik alleen op de wereld staat. Er is ook geen ruimte voor fouten: zodra er iets negatiefs gebeurd is dat voor mij weer een bevestiging: zie je wel, mensen zijn niet te vertrouwen. Graag zou ik naïever zijn, maar dit is niet meer mogelijk want dat zou betekenen dat ik mijn ogen weer moet sluiten voor de dingen die ik al gezien heb. Om deze reden geloof ik niet in een psycholoog: hij of zij is toch te naïef en optimistisch, en kan mij echt niet wijs maken dat het allemaal niet zo erg is. Maar ik ben jaloers op jullie naïviteit, zoals jullie het beschrijven. Het geeft je de mogelijkheid om optimistisch te zijn, onvoorwaardelijk lief te hebben en vooral onvoorwaardelijke liefde te ontvangen. Je hoeft niet op je tenen te lopen, en niet altijd met een samengeknepen blik naar mensen te kijken. Dus alsjeblieft, koester je naïviteit. Naïef zijn heeft natuurlijk nadelen, het maakt je kwetsbaar, maar het maakt de wereld ook een stuk zachter en verdraagzamer. Realiseer je dat, en geniet van alle keren dat je gelijk krijgt in de goedaardigheid van mensen en je vertrouwen beloond wordt. Ik vertrouw alleen mezelf, en dat maakt mij alleen op deze wereld. Dat gun ik niemand. Om een voorbeeld te geven: Toen mijn (ontzettend lieve) vriend enkele dagen geleden tegen mij zei: "blijf jij maar lekker op de bank zitten, ik laat de hond wel even uit" dacht ik dat hij dat zei omdat hij me er even niet bij wil hebben (vaak gaan we samen. "En nu vraagt ie me niet eens!"), en dat hij het op deze manier aantrekkelijk voor mij wou laten klinken. Oftewel, ik dacht dat hij mij aan het manipuleren was om de situatie naar zijn zin te maken, omdat hij er geen zin in heeft dat ik meega. In werkelijkheid regende het buiten en gunde hij mij gewoon het comfort van lekker binnen blijven. Ik spreek dit niet uit tegen hem, want dat doet hem pijn, maar zoals je misschien begrijpt staan dit soort gedachten het lief-hebben en vertrouwen in de weg. Geniet van je kwetsbaarheid zolang de wereld je nog niet verpest heeft. Naïef zijn kan een last zijn, maar nog meer een zegen!
 • Bram 03 mei

  Ik ken een man van boven de 50 die erg naief is. Door zijn onschuld laat hij zich misbruiken door vele vrouwen voor hun sexuele behoeften.Als autist van 62 kan ik daar niet tegen en heb er wat over gezegd wat me niet als dank wordt afgenomen.
 • Heidi 05 sep

  Je kunt ook liefde en vertrouwen geven zonder naïviteit. Je bent gewoon scherper in uw instinct en de mens is zodanig opgevoed in de maatschappij 80% niet te vertrouwen is. Naïef zijn is niet voor mij het kinderlijke, daar ik sprookjesboeken illustreer en teken en heel leuk en zottekes met mijn kids kan omgaan. Ik heb een zeer groot EQ en IQ van 140 en dat maakt het moeilijker. Naïviteit voelt in mijn wereld als dom(mer) zijn. Een kind heeft zelfs vanaf de eerste levensjaren de mogelijkheid te manipuleren en keuzes te maken tussen goede en slechte. Nooit ingespeeld door uw kids ivm slapen, eten,...Welk kind jokt er niet? Gaan vechten in kleuterklas, of huilen krijgen een bui omdat ze iets willen. En we zijn nu 2016 , topic 2011. Bewijst nogmaals de goede manieren van de mens aan het uitsterven is. Geen voordeel, herkenning, macht of gewin en durven u 't mes in de rug steken. Sommige beseffen het zelfs nog niet.
 • Anna 22 jun

  Ik ben altijd zeer goed van vertrouwen geweest en dat heeft mij behoorlijke nare situaties opgeleverd en beschadigd. Soms heb ik nog steeds dat ik denjk iemand klinkt heel vriendelijk, doet heel vriendelijk, maar de bedoeling erachter kan totaal anders zijn. Gelukkig is mijn intuitie daarin nu sterker aan het worden. Ik vind naiviteit absoluut niet meer iets positiefs, ik vind vertrouwen met blijven waarnemen van je instinct en intuitie wel heel positief. En juist door te vertrouwen op je intuitie kan je vertrouwen ook weeer herstellen in je medemens omdat je dan de juiste mensen eruit pikt en de mensen met verkeerde bedoelingen sneller doorziet en ervan weg kan gaan
 • leonora Tiddens 23 aug

  lieve mensen, Ik ben helaas ook tikkeltje naief! Daarin vaak beschadigd! Mijn hart heeft vaak gebloed en is te vaak gebroken. Toch, blijf ik mezelf, puur en openhartig en door met mijn "hart op de tong" mezelf (HSP) te zijn. Doch, de zoektocht naar o.a. een liefdevollr serieuze relatie met een "normale serieuze liefdevolle eerlijke man. Die Liefde Eerlijkheid Vertrouwen wederzijds Respect en de juiste normen en waarden bezit. Waar zijn die? Zou zo graag een arm om me heen willen?? Doch, ze willen maar 1 ding! Gelukkig zie ik ze nooit! Want ben dan wel tikkeltje naief! Maar niet achterlijk!! Tja,.. Ik vind naief zijn een vloek!! pff.. liefs Leonora
 • Najea 23 dec

  Ik ben van Marokkaanse afkomst.en daar aangeboren naïef zijn daar is geen plaats voor Je word dan beïnvloed door de Nederlands.zelf ben ik vanaf mijn 14 verbannen .groetjes najwa
 • Lilian 09 feb

  Vertrouwen hebben en naïef zijn, zijn 2 verschillende dingen. Naïef zijn is niet handig, hoewel bijna niet te voorkomen, maar heb wel vertrouwen in de loop van dingen en in het leven zelfs en zeker in je eigen vermogens. Niet vertrouwen in alle mensen, daarvoor zijn teveel mensen gewoon uit om je voor hun karretje te spannen en ja, er bestaan monsters, ook onder je bed. Moet je dan maar argwanend rondlopen? Nee natuurlijk niet. Je moet vooral jezelf zijn, je grenzen goed kennen en aangeven en weten. Wanneer iemand jou open houding en vertrouwen niet verdient wees dan ook radicaal in het uitsluiten van zo iemand. Er bestaan echt mensen die je kwaadaardig gezind zijn voor hun eigen doeleinden. Deze laatste groep is gelukkig niet de meerderheid, de meerderheid van de mensen is op zijn minst owkee.

Voeg opmerking toe

Email again:


GRATIS readers
aan te vragen via ons contactformulier!
______________________