Uitstelgedrag
18 januari 2014 -
De vijf oorzaken van uitstelgedrag
- Gebrek aan motivatie: Je laat je leiden door wat er 'moet', in plaats van dat je vol gaat voor wat je kunt of wilt.
- Perfectionisme: Perfectionisten stellen zichzelf vaak onhaalbare doelen waardoor ze acties uitstellen. Het kost veel tijd om alles eerst perfect te plannen.
- Faalangst: Als je teveel waarde toekent aan het oordeel van anderen zie je op tegen de klus en ben je bang om te falen.
- Ondermijnende innerlijke dialoog: De manier waarop je tegen jezelf praat in gedachten kan op een strenge toon gaan (je innerlijke criticus of ouder). Je spreekt dan tegen jezelf in termen van 'je moet...'. Een ander en sterker deel van jou (je innerlijke kind) komt hiertegen in verzet en gaat dit saboteren (pubergedrag), terwijl je diep van binnen eigenlijk best wil (het volwassen deel). Hierdoor ontwikkel je een beeld van jezelf dat je lui bent, waarover je je dan weer schuldig gaat voelen.
- Concentratieproblemen: Als je slecht gefocust bent kun je moeilijk besluiten nemen, blijf je vaak wikken en wegen en hanteer je waarschijnlijk ook een slecht time-management, waardoor je alles op het laatste nippertje laat aankomen.
Korte termijn bevrediging
Uitstellen geeft op korte termijn bevrediging (je gaat eerst iets leukers doen), maar op de lange termijn maak je de zaak alleen maar erger. Als je vervelende zaken uitstelt waarvan je weet dat ze gedaan moeten worden, blijf je hier dagen, weken of langer mee bezig. Het knaagt aan je dat je je bewust bent van dingen die je eigenlijk moet doen, maar niet doet. Dit vreet energie! Je gaat je schuldig voelen en bent al doodmoe voordat je zelfs aan de klus bent begonnen. De berg waar je tegenop ziet wordt steeds hoger. Uitstelgedrag maakt passief. Je komt uiteindelijk nergens meer toe.
Remedie
De beste remedie bij dit soort gedrag, is voortaan iets direct doen zonder er teveel over na te denken, en daarna jezelf te belonen! Maak lijstjes en actieplannen en wissel vervelende klussen af met dingen waar je wel plezier in hebt. Sta er van te voren bij stil hoe heerlijk je je zult voelen wanneer de klus geklaard is. Hierdoor raak je meer gemotiveerd. Het helpt ook om je motieven waarom je iets wel of niet doet in kaart te brengen, door op te schrijven waar je mee zit. Vouw een A4tje door midden en schrijf links alle voordelen en rechts alle nadelen op, dat geeft meer inzicht. Als de voor- en nadelen in balans zijn kom je namelijk moeilijker in beweging, want ze wegen tegen elkaar op. Pas als ze niet in balans zijn kun je makkelijker in beweging komen. Deze oefening vergroot je inzicht in je beweegredenen en helpt je sneller keuzes te maken. Wees vooral niet te streng voor jezelf; soms heb je teveel hooi op je vork waardoor je niet weet waar je moet beginnen. Begin dan toch maar gewoon bij het begin, morgen is er weer een nieuwe dag!
Hoe ga jij om met uitstelgedrag?
- Heb jij zelf last van uitstelgedrag? Wat levert dit je op?
- Hoe ga jij om met uitstelgedrag van anderen?
Deel hieronder in het commentaarveld jouw ervaringen met uitstelgedrag, ter inspiratie van je medelezers. Alvast bedankt voor je reactie!
Opmerkingen: 2
hanneke 22 jan
het kan me helpen om die stress te genereren die me tenslotte aanzet tot de klus. In laatste instantie werkt het, en komt er een energie vloed die ook nodig is op dat moment. De tijd die eraan voorafgaat is weinig efficiënt in mijn beleving. Reden voor mij om mijn uitstelgedrag tot het verleden te willen laten behoren. Mss helpen de tips van Annemarie hierbij.Bea Bateswar 29 okt
Wat er ook gedaan moet worden tot nu toe ik ga niet zo makkelijk uitstellen, mijn werkzaamheden moet altijd keurig op tijd klaar zijn.