Verwondering

20 mei 2015 - Marc Henzen

Verwondering is het begin van wijsheid. Een wijsgeer staat stil en verwondert zich, over niets, over alles, over het allerkleinste. Verwonderen is zonder oordelen naar de wereld kijken! Lees meer...

De wereld waarin wij leven is sterk rationeel ingesteld. We hebben verleerd om ons te verwonderen. We vinden alles maar gewoon. Volwassenen verwachten voortdurend dat de wereld is zoals ze denken dat hij is of zou moeten zijn. Je neemt de wereld waar door sterk gekleurde filters van het verleden. Je neemt waar vanuit een reeks veronderstellingen over datgene wat je ziet. Je interpreteert alles wat je waarneemt. Je wilt verklaren en begrijpen. Je verwacht dat het zus of zo zal zijn. Van verwondering is dan weinig meer te bespeuren. Verwonderen is je juist openen voor het onverwachte. Verwondering brengt je ook bij dankbaarheid. Verwondering is het begin van wijsheid. Een wijsgeer staat stil en verwondert zich, over niets, over alles, over het allerkleinste. Verwonderen is zonder oordelen naar de wereld kijken!

Verwachtingen

Als je je een moment vrij kunt maken van verwachtingen, open je de deur naar verwondering. Je kunt dan misschien iets zien wat je eerder niet zag. Wie zonder verwachtingen waarneemt, zonder maatstaf van hoe iets zou moeten zijn, die blijft volledig in het nu. Dan is er geen verleden en geen toekomst. Je ervaart het leven van moment tot moment en je laat je verwonderen. Je staat open voor alle ervaringen die zich nu aandienen.

Wonderen

Een wonder is iets dat je je niet hebt voorgesteld of zelfs voor kunt stellen. Een kind kijkt meestal nog met een open blik de wereld in, op zoek naar de ontmoeting met het onbekende. Het staat open voor een ‘wonder’.  Een kind zit in het NU. Wat fijn dat er kinderen zijn om ons te herinneren aan de essentie van het leven; het grote wonder van de schepping. Als ik naar de schitterende natuurfilms kijk die de EO regelmatig vertoond, dan val ik van de ene in de andere verbazing bij het zien van de spectaculaire beelden over de kleinste en grootste levensvormen hier op aarde. Als ik naar de sterrenhemel kijk in een donkere nacht dan verwonder ik me over de onmetelijke grootsheid van het bestaan. Je kunt in alles het wonder ontdekken. Door naar de wereld te kijken vanuit verwondering creëer je een betere wereld. Je focust op het wonderbaarlijke. Je gaat overlopen van liefde voor de schepping. Niets is gewoon! Blijf ‘spelen’ en op avontuur gaan.

Avontuur

Open je voor de prachtige ontmoetingen die je pad kruisen. Elke weg die je inslaat is goed. Elk pad heeft je iets moois te bieden. Als je het gevoel hebt dat je op een rotonde staat, wees dan niet bang om een afslag te nemen omdat je niet weet waarheen die je brengt.  Ga op avontuur, wees je eigen navigatiesysteem en bepaal of de weg waarop je rijdt nog leuk genoeg is, of dat het tijd wordt om de eerste de beste afslag te nemen. Heb vertrouwen!  Geniet van de ‘toevalligheden’ en verwelkom het nieuwe. In de verwondering openen zich perspectieven die je nog niet eerder voor mogelijk had gehouden. Zie, hoor, ruik, proef, voel en verwonder je! 

Dalai Lama

Ook mensen kunnen mij verwonderen. Soms in negatieve zin, en dan leert het mij hoe ik niet wil zijn, maar vaak ook in positieve zin. Dan dienen ze als rolmodel en inspiratiebron. Ze wijzen me de weg hoe ik vooral wél wil zijn. Ik verwonder me over veel prachtige mensen, zoals Jezus, Boeddha, Gandhi, Moeder Theresa, Osho, om er maar een paar te noemen en die allemaal niet meer fysiek in deze wereld aanwezig zijn.  Een levend voorbeeld waar ik met grote verwondering en bewondering naar kijk is voor mij ook de Dalai Lama. Wat een veerkracht en liefdevolle vriendelijkheid spreidt hij ten toon! Zijn boek 'De kunst van het geluk - een zoektocht' is een echte aanrader. Ik heb de essentie uit dit boek samengevat in een reader/e-book. Je kunt dit gratis aanvragen via ons contactformulier.


Waarover verwonder jij je? Welke wonderen heb jij allemaal ervaren, en welke wonderen openbaren zich nu in jouw dagelijkse bestaan?

Deel alsjeblieft hieronder in het veld voor commentaar jouw ervaringen met anderen, inspireer en laat je inspireren!

Opmerkingen: 8

 • Bea Bateswar 07 okt

  Ik bewonder mezelf omdat ik kan 35 graden recht in de zon kijken dat doe ik al meer dan 15 jaar mijn ogen zijn nog steeds gezond mankeer niks en ik bewonder in bloemen....Gr Bea
 • ZWGJUeTHVx 11 feb

  zqmJirhunTgbAVN
 • KVNhwQjOkc 11 feb

  nizVRUhTB
 • zgOMbtdcRCZq 13 aug

  BlCFKedpYUI
 • XkHovnPCQGVuq 23 aug

  IikCsSJLeUMvntF
 • PinVFILcpkMas 23 aug

  pMxyEgCvnTNFZ
 • djVOMNLokbA 31 aug

  pTgiKaQrmfeJbRhN
 • GYpxMUqtl 31 aug

  aNpAEGcgw

Voeg opmerking toe

Email again:


GRATIS readers
aan te vragen via ons contactformulier!
______________________