Trots op...

05 oktober 2013 - Marc Henzen

Gisteren stond er ineens een pauw midden op het fietspad. De zon scheen op z’n veren en de kleuren spatten er vanaf. Fier rechtop rondkijkend, borst vooruit, een prachtige vertoning. De pauw en trots… wat is trots precies? Wat doet dit gevoel met jou? Waarover voel jij je trots? Durf jij te pronken als een pauw? Lees meer...

Trots als een pauw

Afgelopen vrijdag hebben we de 3e gratis lezing/workshop 'Leuker Leven' van dit jaar gegeven in De Herberg in Nederhorst den Berg. De zaal zat weer flink vol en na afloop zagen we heel veel stralend blije gezichten. We hebben mooie feedback ontvangen en dat stemt ons intens dankbaar. We hebben vooral voldaan aan onze eigen verwachting en daar zijn we ook trots als een pauw op.

Beladen

Trots is een beetje een beladen woord. Het wordt vaak verward met arrogantie, en daar houden we niet van. Doe maar gewoon… wees liever bescheiden! Toch probeerden we als kind om onze ouders trots te laten zijn op ons. We maakten graag indruk op onze docenten en ook nu in werksituaties hoop je dat je baas je opmerkt en dat hij blij is dat jij voor hem werkt.

Valkuil

Soms werkt trots echter averechts; bijvoorbeeld als je te trots bent om iets toe te geven. Dan schept trots afstand. Ook voor trots geldt dat er twee kanten aan zitten. Trots kan een valkuil voor je zijn. De tegenpool nederigheid en bescheidenheid zul je goed in de gaten moeten houden. Maar als je niet trots mag zijn van jezelf, dan houd je jezelf gevangen in een leugen. Trots teveel verbinden aan prestaties kan ook negatief werken. Meedoen is tenslotte belangrijker dan winnen!

Tekorten aanvullen

Gevoelens van trots ontwikkel je vooral door positieve bevestigingen vanuit je omgeving; complimentjes die je van je ouders hebt gehad, van docenten en van vrienden. Dit helpt je bewust te worden van jezelf. Misschien ben je daarin wel tekort gekomen? Dan is het de kunst om nu als volwassene het kind in je zelf te geven wat het zo nodig heeft: waardering, bevestiging, complimenten, liefde, geef het ook jezelf! Als je veel tegenslagen hebt gekend in je leven, wees dan toch trots op jezelf, dat je er nog steeds bent. Kijk naar de moeilijkheden die je allemaal al overwonnen hebt en vertrouw erop dat je hier zo sterk door geworden bent, dat je verder alles aan kunt wat er op je pad komt. Wees trots op jezelf!

Positieve kracht

Trots zijn op jezelf brengt geluk. Je voelt je blij, dankbaar en vol zelfvertrouwen. Je weet wat je waard bent, je weet waar je toe in staat bent en je kunt hier intens van genieten. Het is goed om stil te staan bij de dingen in je leven waarover je je in het verleden trots heb gevoeld, omdat dit je helpt om nieuwe doelen makkelijker te bereiken. Moeilijkheden overwinnen of iets nieuws leren kan je ook vervullen met trots. Trots is een motivator; ‘a drive for life’. Er gaat een enorme positieve kracht vanuit. Is het niet heerlijk als je uit volle overtuiging hardop kunt zeggen: "ik ben blij om mij te zijn?" Je kunt trouwens ook trots zijn op een ander; bijvoorbeeld je partner of je kind, je bent dan ongelooflijk blij met wat je hebt, omdat je je verbonden voelt met die ander. Op meta-niveau is uiteindelijk alles met alles verbonden; ben ik jou en jij mij, is de hele schepping één groot bewustzijn en zijn we ieder op zich een puzzelstukje dat past in het grote geheel. Zo kijkend kun je vooral genieten van de verschillen en kun je  ook daarop trots zijn; ik ben ik en jij bent jij!

Geef hieronder eens antwoord op de volgende vragen:

 1. Waarover voel jij je trots?
 2. Wat doet trots met jou?
 3. Durf je te pronken als een pauw?

Opmerkingen: 3

 • Trudy 09 okt

  1. Dat ik jl. vrijdag het podium ben opgegaan en heb durven spelen-leren 2. Geeft mij een boost en blijheid, meer eigenwaarde 3. soms
 • Peter 23 okt

  Op één ding trots. Ik ben in 2005 enorm veranderd en heb dat tot begin dit jaar (2019) volgehouden. Volgehouden,helemaal geen enkele moeite voor hoeven doen. Mijn vader vloekte en tierde en zijn vader ook. Ik vloekte en tierde,en mijn zoons zouden ook gaan vloeken en tieren. Omdat ik gestopt ben is het bij mijn zoons ook niet verder gegaan (de jongste helemaal niet en de oudste komt niet in de buurt bij wat ik er uit gooide. De oudste komt er ook wel. Maar, inmiddels heb ik een prachtige kleinzoon met dezelfde achternaam. Aan hem kan je zien (tenminste ik zie het) dat hij vrij is van wat mijn leven verpest heeft. Ik haat een grote bek,en tóch tot 2005 lekker mee door gegaan, en nu ben ik zo goed als terug bij af.
 • Bea Bateswar 06 nov

  Ik ben trots op mezelf dat ik anderen kan helpen en dat ik zelf als alleenstaande dame op een positieve manier verder heb kunnen ontwikkelen.

Voeg opmerking toe

Email again:


GRATIS readers
aan te vragen via ons contactformulier!
______________________