Geven is ontvangen!

09 maart 2013 - Marc Henzen

Marc en ik zijn bezig met het voorbereiden van een gratis lezing/workshop ‘Leuker Leven’, bedoeld voor iedereen die nieuwsgierig is naar wat wij verder doen, of om ons beter te leren kennen voordat gekozen wordt voor een van onze producten, of zomaar voor de lol. We stoppen deze workshop vol met onze nieuwste inzichten en oefeningen en genieten waanzinnig van de voorpret. We gaan uit van het standpunt dat je eerst moet geven om te ontvangen. Lees meer... 

Geven is ontvangen

We hadden de afgelopen week leuke discussies hierover. Zo is Marc ooit tijdens een opleiding de straat op gestuurd met de opdracht om voor €10,- aan goederen te kopen, die hij vervolgens moest weggeven aan mensen op straat. Hij kocht een bos rozen en besloot toevallige voorbijgangers zomaar een bloem aan te bieden om te kijken hoe ze daarop reageerden. Het resultaat was schokkend. De meeste mensen liepen stug door en deden net alsof ze niets gehoord hadden. Sommige mensen snauwden hem af met “rot op met je bloemen, wat mot je van me?” Slechts een enkeling nam de bloem aan met een zuinig en verbaasd “dankjewel”. Ontvangen blijkt moeilijker dan geven. Hoe reageer jij op straat, als je een roos krijgt van een wildvreemde? Uiteindelijk viel Marc’s oog op een Tibetaanse monnik die in zijn oranje gewaad de straat over stak. Hij snelde hoopvol naar hem toe en bood ook hem een roos aan. De monnik glimlachte meteen en nam met beide handen de roos in ontvangst en zei: “zeer bedankt beste man, ik wens jou al het goede in het leven!” Dit was het grootste geschenk wat hem die dag kon overkomen!

Ontvangen is geven

Door te ontvangen gaf deze eenvoudige monnik een groot geschenk: dankbaarheid, waardering, beste wensen, wat wil je nog meer? Ik denk dat iedereen wel het plezier kent van het geven. Onder geven verstaan we niet alleen materiële zaken. Je kunt ook aandacht geven, je liefde, je zorg, je complimenten, ideeën of oplossingen etc. Geven geeft je een goed gevoel. Maar geven en ontvangen moeten wel in balans zijn! Kun je evengoed ontvangen als geven? In onze praktijk merken we vaak dat mensen de grootste moeite hebben met het ontvangen. Ze geven en geven tot ze helemaal zijn leeggelopen. En hoe ga je bijvoorbeeld om met complimenten? Kun je daar blij en dankbaar op reageren? Kun je een groot geschenk hartelijk aannemen of denk je al gauw…”tjonge, dit is echt te gek”?

Positief én negatief

Als de balans tussen geven en ontvangen tussen partners langdurig verstoord blijft komt de relatie ernstig in gevaar! Ook als je partner iets vervelends doet, zul je daarop moeten reageren, liefst met iets minder impact, maar je moet wel een reactie géven. Door dit te negeren (je néemt dan alleen) raakt de balans ook verstoord en bouwt de spanning zich op! Het gaat hier niet om ‘oog om oog, tand om tand’, maar je zult wel moeten teruggeven wat iets met je doet! Maak eens de balans op voor jezelf!

Geef hieronder eens antwoord op de volgende vragen:

  1. Waar ben jij beter in: in geven of ontvangen?
  2. Hoe ga je om met de fijne dingen die je krijgt (complimenten, kadootjes, hulp etc.)?
  3. Hoe ga jij om met de nare dingen die je krijgt (kritiek, afwijzing, verwijten etc.)?

Wil je waardevolle tips ontvangen met betrekking tot communicatie en afstemming 'denken-voelen-doen'? Kom dan naar onze GRATIS lezing/workshop op 19 april. Klik voor meer informatie hier, maar geef alsjeblieft eerst hieronder je antwoorden op bovenstaande vragen! Je bewijst ons hier een heel grote dienst mee. Alvast bedankt hiervoor!

Opmerkingen: 41

  • eddy 09 mrt

    1 geven 2 elke vorm van waardering is fijn om te krijgen, zowel materieel als in liefde, een glimlach etc. 3 geeft mij redenen om na te denken en te evolueren, maar het is vaak een reflexie van de ander.
  • Frank 09 mrt

    1. beide kan ik goed. alleen (pure) liefde ontvangen vind ik moeilijk 2. altijd fijn. hulp ontvangen vaak lastig. 3. soms toch wel moeilijk
  • Henny 09 mrt

    1. beiden. het is vaak een wisselwerking. 2. ik ben heel blij met de dingen die ik krijg en wordt hier soms emotioneel van en/of probeer dit altijd te laten merken. Veelal door er iets voor terug te zeggen/doen/geven. 3. dit vind ik moeilijk maar ben er vaak hoe ongemakkelijk en onprettig toch ook blij mee. Eerlijkheid vind ik belangrijk. Het doet me nadenken. Als ik het er echt niet mee eens ben kan ik soms fel reageren.
  • Ankie 09 mrt

    1. Ik ben beter in geven. 2 Ik vind het heerlijk om te "krijgen" en ik moet zeggen ik word er steeds beter in ;) Ik krijg er een warm gevoel van. 3. Dat is afhankelijk van wie ik het krijg. Soms raakt het me diep, soms ga ik in de verdediging of in de ontkenning of in de aanval. Soms glijdt het ook van me af. Voor mij bepaald en de persoon én de manier waarop iemand het zegt, mijn reactie.
  • Thea 09 mrt

    1. Ik ben heel goed in geven, en vind het fijn om te ontvangen hoewel dit op sommige punten wat moeilijker is. 2. Het is heerlijk terug te krijgen, kan ik echt van genieten. 3.Nare dingen laat ik over mij komen, dan weeg ik ze af, kan ik er niks mee of niet terecht dan leg ik het naast mij neer, en laat los. Heb ik er wel wat aan dan hoop ik dat ik er van kan leren.
  • Els 09 mrt

    1 geven 2 complimenten kan ik goed ontvangen, voorheen niet, zwakte deze altijd af. Dure kado's vind ik lastig, bedenk dan wat ik straks terug moet geven om gelijkwaardig te zijn. hulp ontvangen;moeilijk 3 kritiek krijgen blijft lastig, ik heb de neiging dit te rationaliseren en daardoor kleiner te maken
  • Loes 09 mrt

    1. Geven, ik pas denk ik redelijk in de categorie 'geven tot je leegloopt'. 2. Hulp en grotere cadeaus kan ik niet goed accepteren, ik vind snel dat ik zoiets niet heb verdiend. Ik reageer daardoor vaak afwijzend hierop. Ook complimenten over bijvoorbeeld mijn werk vind ik moeilijk om te ontvangen. Op complimenten over mijn uiterlijk kan ik daarentegen wel een dankbare reactie geven. 3. Ik ben zelf al behoorlijk kritisch naar mezelf en probeer alles zo goed mogelijk te doen. Daardoor heeft kritiek van anderen hierop nog een groter effect en schiet ik behoorlijk in de verdediging. Wel ben ik vaak strenger voor mezelf dan een ander naar mij is. Bedankt voor je artikel, geeft mij een hoop om over na te denken!
  • Bob 09 mrt

    Ik dacht dat jullie meer een inhoudelijke reactie wilden. Het verhaal is mooi en klopt helemaal! Het voorbeeld vind ik enigszins ongeloofwaardig. Momenteel zit ik in het land der monniken (Laos), maar in een land waar je rozen kunt kopen (NL) kom je zelden of nooit een Tibetaanse monnik tegen. Ik kijk uit naar jullie workshop....heb er zin in.
  • Marloes 09 mrt

    1. ik vind het heerlijk om te geven en ook om te ontvangen al zwak ik complimentjes vaak wat af. 2. Daar word ik heel blij van, een glimlach of een lief woord kan het gevoel geven dat ik in een flow zit 3. ik luister en probeer te achterhalen wat de oorzaak is, wat kan ik ervan leren
  • Tonneke 09 mrt

    1. Geven 2. Ik wen er steeds meer aan om te bedanken en niet meteen een compliment terug te geven. 3. Nog veel te vaak in de verdediging.
  • Punam 09 mrt

    1. Beide maar w.s nog net iets beter in ontvangen. 2. Heerlijk, ik onderga het als een warm bad, soms voel ik daarna wel gelijk dat ik iets terug wil doen. 3. Meestal eerst in de verdediging, kwaad worden maar nu gelukkig steeds vaker kijk naar de spiegel, de les die me wordt voorgehouden en probeer ik het leermoment ervan te zien.
  • rinske 09 mrt

    1.,geven, ontvangen geeft vaak nog ongemakkelijk gevoel, maar gaat steeds beter. Hangt er van af: wordt het vrij van verplichtingen of verwachte tegenprestatie gegeven? Zelfde geldt voor geven. Dat is pas echt als men niets tet. 2. Complimenten, kadootjes, voel me vaak nog overdonderd, maa raken. Gewoon het goede ervan tot je nemen, en je dankbaar voelen. 3. Beter, hey niet voelen als persoonlijke afwijzing, maar als positieve feedback waar je iets van kan leren.
  • Marjolein 09 mrt

    1. Ik ben nog beter in geven dan in ontvangen. En hulp vragen is voor mij nog steeds een uitdaging. 2. Dat gaat wel steeds beter. Ik kan steeds vaker dankjewel zeggen als iemand een compliment geeft. 3. Vooral onbewust ben ik nog steeds bang voor afwijzing, al durf ik steeds meer. Ik weet dat ik kan kiezen wat ik met kritiek doe. Maar mijn eerste reactie is nog vaak dat ik het meteen binnen laat komen.
  • Ron 09 mrt

    1 geven 2 steeds beter, kan komplimentjes waarderen kadootjes vind ik lastig tenzij het echt gericht en passend voor mij is gekocht dan kan ik het echt waarderen 3 lastig, vaak afhankelijk hoe het je vertelt word
  • christa 09 mrt

    1.geven. 2. ligt eraan van wie je iets ontvangt.Ik kijk er wel altijd vreemd van oop,omdat ik vaak niet echt weet wat ontvangen is. 3. ik slik het in of ga in de verdedeging.vind dit altijd erg moeilijk,
  • Gretha 10 mrt

    1. geven doe ik graag en vaak. 2. ontvangen geeft mij vaak een gevoel van ontroering en maakt mij blij, 3.Even slikken en dan bekijken of de kritiek terecht is en wil het dan graag bespreken. Bij onaardige opmerkingen denk ik, een mens is zoals hij is, kan weinig aan onaardig gedrag doen dat wil ik niet kwalijk nemen.
  • Marian 10 mrt

    Ik moet bekennen dat ik niet zo bijhoud om de hoeveel tijd je een artikel/column plaatst. Maar als ik ze zie, lees ik ze altijd. Je hebt een prettige manier van schrijven. Wijsheden doorgeven zonder belerend te zijn, en dat vind ikzelf altijd een verademing. Hoe dan ook, ik vond het artikel 'Geven is Ontvangen' hartstikke leuk. En ik kan me de voorpret heel goed voorstellen. Dit is even tussendoor over voorpret. Vorig jaar heb ik hartjes van vilt gemaakt, gevuld met wol, met daarop symbolen geborduurd. Die heb ik in de bomen en struiken langs de Eilandseweg gehangen en verder tegen niemand iets gezegd. Ik heb een voorpret gehad, ik moet er nog om gniffelen. Ik zag voor me dat mensen aan het wandelen waren, druk met elkaar pratend, en door dat gesprek niet direct oog voor de omgeving. En dan hangt er ineens een oranje hartje in een struik. Huh? Moejje nou kijken! Hahahaha, als ik die verbazing voor me zag, moest ik al lachen. En bijvoorbeeld mensen die naar hun werk fietsen, blik op oneindig, tegenwind, balen want nare vergadering, en dan ineens een knalblauw hartje dat daar in een boom naar hen zwaait. Zie je het voor je? Hahahahaha. Dus ik kan me zo goed voorstellen dat jullie voorpret hebben (gehad) over de gratis lezing/workshop. Wat ik ook geweldig vind, is dat jullie zo’n positieve houding uitdragen. Begrip hebben voor alle emoties die een mens kan bestormen, en altijd weer die positieve benadering in je artikelen. Ik kan alleen maar zeggen: chapeau! Trouwens, dat voorbeeld dat je gaf over Marc vond ik zeer herkenbaar. We kunnen soms zo moeilijk ontvangen. Maar… al doende leert men. Kortom, ik lees je artikelen altijd en sommige blijven plakken, zoals die over vergeving (een geweldige benadering, die ik nu ook toepas, en heel fijn dat je dat hebt gedeeld met de mensheid), en dat artikel over je ouders. Die laatste is overigens al van een tijd geleden. Maar dat artikel raakte me meer op een andere manier. Dus toen heb ik een kaarsje voor jullie gebrand. Nou, lieve Annemarie, ik wens jou en Marc een heerlijke zondag en voor 19 april: HEEL VEEL PLEZIER! Ik weet zeker dat dat gaat lukken.
  • Sylvia 10 mrt

    1. Geven vind ik makkelijker. Geef ook vaak als ik een positieve ervaring heb een compliment, bv in een winkel als je fijn geholpen bent. 2. Als ik fijne dingen krijg vind ik dat soms ongemakkelijk. Vraag me af of het gemeend is. 3. Bij het ontvangen van bv kritiek vraag ik me wel altijd af of het terecht is. En vraag dan door wat er beter kan om van te leren. En bij nare reakties kan ik me uit het veld laten slaan en er helemaal doorheen zitten.
  • elise 10 mrt

    Ik ben een gever en heb geleerd ook te mogen ontvangen, het leven bestaat immers uit geven en nemen. Maar door het in balans te brengen kan je van het geven genieten maar ook van het ontvangen(nemen). Complimentjes of zomaar kadootjes krijgen is iets wat we niet gewent zijn, het gebeurt steeds meer en het is zeer fijn om zonder iets terug te doen dank je wel te zeggen en te mogen genieten van het compliment of het kadootje. Nare kritiek is nooit leuk om te krijgen, het voelt als negatief, maar ik probeer als het mij overkomt te evalueren waarom, daar leer ik van zet het om naar het positieve en ga verder. Ik wil er niet in blijven zitten maar wel van leren en doorgaan.
  • Bep Bleijenberg 10 mrt

    Wat een waarheden en er zijn er heel veel waar ik niet aan voldoe. Blijf svp schrijven, misschien leer ik het dan ooit.
  • Trudy 10 mrt

    1. geven vind ik makkelijker 2. ontvangen; ik ben er achter gekomen dat ik dat eigenlijk heel fijn vind, zolang er geen ruis op de zender staat (maw denken, schuldgevoel, ongemakkelijkheid etc) het gaat steeds beter en ik ervaar het als heerlijk. Eigenlijk is het beiden: Ik help een ouder persoon, ik krijg ik warme glimlach en ik voel me gelukkig, dus geven en ontvangen. 3. nog steeds heb ik hier moeite mee. Hangt wel af wie de boodschap afgeeft en hoe de boodschap wordt overgedragen. Als ik dicht bij mijzelf blijf gaat dat wel goed, maar vaak ontsnapt mijn aandacht hierin en komt de emotie eerder en blijft hangen, vat het dan als persoonlijk op ipv een ervaring op te doen.
  • marja 10 mrt

    Geven gaat mij makkelijker af, vind ik fijn om te doen, geeft een goed gevoel, dus ontvang ik iets! Zomaar ontvangen raakt mij, zit hem niet in de waarde, klein is net zo waardevol! Soms ook in verlegenheid gebracht als ik merk dat een ander zo royaal voor mij is. Nare dingen ontvangen: ik vind dat niet leuk, zie dat het vaak gebeurd vanuit 'in een stuk' zitten van de ander. Ik probeer rustig te blijven, en er van te leren. Dat ik ruimte kan nemen, en op een rustiger moment het uit te praten. Wat leuk hoe jullie dit thema aanpakken! Tot dan, Marja
  • rob beelen 10 mrt

    Ik vind het heerlijk te geven maar ook om te ontvangen; maar ook het "open" zien gaan van iemand anders die iets ontvangt van wat ik aanbied, is al een vorm van direct iets terug ontvangen waar ik ook verschrikkellijk van kan genieten. Van iets ontvangen, daar kan ik me helemaal in wentelen. Trouwens, ik ben benieuwd waar en in welke plaats Mark met die rozen gestaan heeft, maar ik herken hier niet echt iets van. Wat betreft het ontvangen van "nare dingen", ik denk dat er altijd wel een waarheid in zit; je krijgt toch meestal wel wat je toekomt, zowel in het positieve als in het negatieve. Ik zie het meestal als een leermoment, zowel voor mezelf als voor de gever, en ik ben toch vaak dankbaar dat iemand het durft te zeggen en ons beiden daardoor de gelegenheid biedt iets recht te zetten of anders te (gaan) doen. Leuke actie trouwens, ben benieuwd hoe de goegemeente erop reageert. Groetjes, Rob
  • Roos Zwart 11 mrt

    Geven is ontvangen. Bij het lezen van dat stukje denk ik; dat is het. De ongemakkelijkheid als je iets krijgt van een vreemde. Met ' ik wens jou ..' geeft je meteen iets terug. Daarmee blijft het in balans. Doorlezend wordt dit bevestigd. En het is het weten dat ook je ook met waardering, blijheid en een compliment iets geeft. Want dat wil ik wel eens vergeten waardoor het voor mij uit balans is en ik me onrustig voel. Verder lezend realiseer ik me ook dat ik meer neem dan ik dacht want als een ander iets vervelends doet uit ik me niet altijd naar die ander. Samengevat geef en neem ik meer dan ik dacht. Als ik het geven meer herken en bij het nemen meer geef wordt het leven inderdaad een stuk leuker.
  • Erika van der Tier 11 mrt

    Je stukje is heel herkenbaar. Ook voor mij is het geven zoveel gemakkelijker dan het ontvangen van complimenten, kritiek, cadeautjes etc. Toch merk ik dat ik wel verlang naar deze vorm van iets krijgen, alleen het genieten en ontvangen zonder schroom is nog wel een grote stap. Maar er wordt wel aan gewerkt!
  • Saskia Kipp 11 mrt

    Mooi stukje, herkenbaar. De actie van Mark doet me denken aan een actie van de BBC in het kader van de Happiness Manifesto. 1: Ik was een gever tot ik leeg was, ben nu bezig te leren om de balans beter te bewaken, maar kan nog steeds genieten van geven. 2: Ik kan vaak met plezier ontvangen, tenzij er naar mijn gevoel iets niet goed zit. Ook hier houd ik de balans in de gaten. Ik sta vaak bewust genietend stil bij al het goede dat ik van anderen ontvang. 3: Nare dingen komen bij mij vaak hard binnen. Ik ben nogal gevoelig en heb in mijn jeugd het gevoel gekregen niet goed genoeg te zijn. Hier werk ik aan. Het maakt wel uit wie iets zegt, hoe, en met welke intentie. Ik sta bij kritiek vaak stil om te kijken wat ik er van kan leren, maar probeer ook te relativeren. Soms heeft iemand zijn/haar dag niet of bedoelt het niet rot.
  • Leo 11 mrt

    Annemarie, een mooi stukje tekst, vooral het verhaal van Marc met de monnik. Het is heerlijk om mensen te ontmoeten die van ganser harte iets in ontvangst kunnen nemen. Bij een complimentje lukt dat meestal nog wel, maar een afwijzing kunnen slechts weinigen waarderen. De impact van een negatieve opmerking (zoals afwijzing) schijnt 4 keer zo groot te zijn als de impact van een positieve opmerking (zoals een compliment). Als het je lukt om echt blij te zijn met een afwijzing, ben je wis en zeker op de juiste weg naar de hogere bewustzijnsregionen. Een ervaring van enkele jaren geleden die op mij diepe indruk heeft gemaakt is de volgende: tijdens een workshop zei de trainer dat hij gevolg zou geven aan een speciaal verzoek van een van de deelnemers, n.l. de trainer zou zijn zwaard meebrengen voor een demonstratie. De volgende dag had hij echter het zwaard niet bij zich. Toen ik de trainer erna vroeg antwoordde hij slechts: "Ik had vanmorgen geen zin om het mee te brengen". Toen ik daarna de deelnemer, die het verzoek had gedaan, vroeg wat hij van het antwoord vond, zei hij: "Dat was een compliment voor mij, want de trainer voelde geen enkele noodzaak om aan mijn verzoek te voldoen, hij was volledig zichzelf en ik heb daar aan mogen bijdragen". Dat vond ik een zeer wijs voorbeeld van het goed omgaan met geven en ontvangen.
  • anneke woning 12 mrt

    hoi Annemarie en Mark (ik hoef niet met (achter) naam in jullie reactielijstje hoor!) : mijn 'geef-klier' is iets beter ontwikkeld dan de ontvangende kant in mij. Het is niet altijd heerlijk om te geven (soms ook ongevraagd) want ook wel vaak omdat ik denk dat het wordt verwacht. en ik heb ook wel (door schade en schande) gaandeweg geleerd om meer voor mezelf te vragen en voor mijn eigen behoeften op te komen. met complimenten ga ik wisselend om: vaak ontkracht ik wat er wordt gecomplimenteerd ipv ' het cadeautje' 'gewoon' aan te nemen. op kritieken reageer ik vanuit een actie/ reactie kader, het is een oud patroon en helpt niet goed in een effectieve communicatie. de reactie is meestal ' te snel', ipv even na te denken over waarom iemand deze opmerking maakt. het voelt meestal als afkeuring terwijl dit niet altijd zo is bedoeld. het geeft daardoor vaak een verwijdering en geen gevoel van 'contact' maken. een gemiste kans. met warme groet van mij voor beiden en tot nader weer eens.
  • Wim 12 mrt

    1.geven 2. opnemen als een spons en oprecht danken 3. slik, slik, geforceerd niet in de verdediging maar kijken naar de les, en soms zelfs ook voor de nare kritiek; danken.
  • Annemarie Rijkse 12 mrt

    Ik ben een gever. Ontvangen kost me meer moeite. En toch, als je het toelaat komt er ook van alles naar je toe. Vorige week was ik naar een indianenexpositie in Amsterdam. Het kaartje kostte 15 euro per persoon. Ik overwoog nog om niet te gaan toen er iemand op me af stapte en vroeg of ik een kortingskaartje van haar wilde hebben. Als je het niet meer bedreigend vindt om te ontvangen gebeuren er mooie dingen. Kritiek probeer ik goed mee om te gaan. Als het opbouwend is, geen probleem, dan wil ik er graag naar kijken. Afbrekende kritiek heb ik veel moeite mee en brengt me vaak van mijn stuk. Het spiegelt een stuk van mij wat nog niet heel is, dat wel, maar toch.
  • Branko 12 mrt

    1 Geven; 2 ik maak contact door de persoon aan te kijken, meestal volgt glimlachen en al gauw volgt een gesprek over het gemaakte compliment; 3 nare dingen zijn bijna altijd een spiegel van de ellende van de ander. Trek het je niet persoonlijk aan en vertrouw op je eigen kracht. Blijkt dat je wel een misser hebt gemaakt ga de confrontatie dan aan en leer er van.
  • Annette 13 mrt

    Wat een mooi blog weer, dank je wel daarvoor Annemarie. 1. Geven. 2. Ik kan steeds beter omgaan met het krijgen van complimenten en probeer het niet meer te bagatelliseren, maar er dankbaar voor te zijn. 3. Afhankelijk van de omgeving waarin ik ben kan ik al of niet gemakkelijk omgaan met kritiek, afwijzing of verwijten. Vaak laat ik het te zwaar wegen en kan het me van mijn stuk brengen, vooral als ik zelf de grootste leverancier blijk van kritiek :-)
  • Melvin Goudbeek 13 mrt

    Leuk artikel. Bij mij zijn geven en ontvangen op dit moment in balans. Mijn mind laat even weten dat er nog wel een rekening uit het verleden openstaat. Die ontvang ik dan graag in de tijd die komen gaat. Er viel me nog iets anders in naar aanleiding van het 'rozen verhaal' . Ik kan me voorstellen dat het niet in absolute zin moeilijk is om te ontvangen voor de meeste mensen die daarin figureren, maar dat het wellicht veel meer is dat ze er niet om gevraagd hebben. Veel mensen hebben daar een allergie op zitten. En dat is ook te begrijpen. Neem nou de gevallen dat allerlei mensen je ongevraagd van advies dienen. Kan heel storend zijn. Zegt meer over de mensen die 'pushen' dan over de ontvangers. Kortom: is je geschenk een antwoord op een werkelijke behoefte of heb je een eigen agenda, zoals Marc in het voorbeeld. Overigens zou ik heel blij met de bloem zijn, omdat ik een werkelijke behoefte aan schoonhied heb :-)
  • Ans 14 mrt

    Geven is voor mij makkelijker dan ontvangen. Regelmatig is er een balans tussen geven en ontvangen. Dat zijn de mooie momenten voor mij met veel warmte en liefde. Kritiek, afwijzing etc. Oei wat kan ik daar nog kwetsbaar, overgevoelig voor zijn. Ik weet het en voel het. Dus kan ik er aan werken, maar lastig blijft het.
  • Pim 14 mrt

    1. Ik geef over het algemeen meer dan dat ik ontvang. 2.Ik ontvang complimenten etc..met een glimlach, bedank de gulle gever en geniet hier met volle teugen van. 3.Soms accepteer ik het maar meestal ga ik in de verdediging. Het geeft mij een vervelend gevoel en daarom probeer ik kritiek te vermijden.
  • paul 15 mrt

    1. geven. 2. daar ga ik heel dankbaar mee om. 3. zorgzaam en overdenkend.
  • Elly 16 mrt

    1. ik ben meer gever dan ontvanger, maar naarmate ik ouder word kan ik veel beter 2. ontvangen, genieten van complimenten en laat het me lekker aanleunen en 3.kritiek accepteren gaat beter dan vroeger, maar heb daarbij nog wel eens kromme tenen, dat was vroeger wel anders. Ik stel nu vast dat geven en nemen meer in balans is. Al blijft vragen heel moeilijk.
  • Janine 16 mrt

    1. Ik ben redelijk in balans met geven en ontvangen, alhoewel geven mij wel vaak een beter gevoel geeft. 2. Ik ben dankbaar voor fijne dingen die ik krijg, het ontvangen van complimenten gaat me nog niet makkelijk, maar wel steeds beter af :) 3. Ik schiet nog te snel in de verdediging...
  • Jelswemmenhove 18 mrt

    1.Ik ontvang en geef beiden graag. ik vraag mij wel van te voren af wanneer ik geef of dit onvoorwaardelijk is. 2.Complimenten daar ben ik inmiddels neutraal in. Kadootjes ben ik dankbaar voor. Hulp neem ik graag aan. 3. Krijg ik kritiek, word ik afgewezen of ik krijg verwijten neem ik meestal in neutraliteit aan.
  • Dora 19 apr

    wat voor interessante reakties. Al bij het lezen leer je de mensen erachter wat beter kennen. Voor mij staat: ben een leeuw - geef graag met twee handen, ontvang ook met plezier - bij kritiek ....hoe rijkt- wie - het aan.. en wat is de bedoeling???Ben zeer benieuwd op de ontmoeting(en) vanavond. Voor jullie tweeen zeker ook een - geven...en nemen!!!
  • Petra 26 mrt

    Wat een heerlijk stukje om te lezen. Ik ben langzaam in het stadium gekomen dat ik het fijn vind om dingen te geven, zomaar aan een wildvreemde. Dan krijg je soms zulke lieve reacties. Ik vind vaak winkelkarmunten en deel die dan uit, daar zijn mensen zo hartverwarmend blij mee. Laten we allemaal eens gek doen. Heb je teveel aan spullen? Niet weggooien of in een doosje aan de kringloop geven. Nee, gewoon op straat uitdelen aan een wildvreemde. Als het een mooie zomerdag is, ga ik dagend doen. Gewoon op een straathoek staan en dingen geven, verheug mij er nu al op.

Voeg opmerking toe

Email again:


GRATIS readers
aan te vragen via ons contactformulier!
______________________