Vier soorten gevoelens

28 maart 2017 - Marc Henzen

Er zijn gevoelens die oplossingen mogelijk maken (bv. liefde) en er zijn gevoelens die oplossingen verhinderen (bv. haat). Je kunt op emotioneel niveau vier soorten gevoelens onderscheiden: het primaire gevoel, het secundaire gevoel, de overgenomen gevoelens en meta- of zijnsgevoelens. Lees meer...

Primaire gevoelens

Primaire gevoelens zijn gevoelens die voortkomen uit een directe situatie en die overeenkomen met hoe die situatie is. Primaire gevoelens komen vanuit je diepe innerlijke drijfveer. Als je bijvoorbeeld een geliefde verliest word je overweldigd door verdriet. Huilen hoort daarbij. Je verdriet is in overeenstemming met de situatie. Primaire gevoelens ervaar je in het NU en hebben betrekking op gebeurtenissen in het NU. Het is belangrijk om in contact te zijn met je gevoelens en ze te erkennen. Zodra je je aan primaire gevoelens overgeeft, zijn ze ook gauw voorbij!

Secundaire gevoelens

Het secundaire gevoel volgt een innerlijk beeld en niet de werkelijkheid. De ogen zijn hierbij vaak gesloten om beter in contact te zijn met het innerlijke beeld. Het secundaire gevoel wil het handelen verhinderen. Je blijft vaak hangen in zo’n gevoel. Het heeft meestal met verleden of toekomst te maken. Als je iemand wilt helpen om uit een secundair gevoel te komen, zeg dan tegen die persoon: “Kijk me aan!" Oogcontact brengt iemand bij het primaire gevoel, terug in de realiteit. Dit kan ook een ánder gevoel zijn. Vaak lacht men dan in plaats van te huilen of men wordt verdrietig in plaats van boos. Woede is sowieso vaak een afweergevoel. Hieronder liggen liefde, pijn en onmacht als primaire gevoelens. Door te kiezen voor woede voel je je ‘sterk’, maar In feite bedonder je jezelf! Alleen door je primaire gevoelens te erkennen kun je ervaringen verwerken en groeien! 

Overgenomen gevoelens

Dit zijn gevoelens van buitenaf, bijvoorbeeld vanwege een identificatie. Je hebt dan een gevoel van een ander overgenomen. Je voelt wat de ander voelt. Je zult je identificaties met anderen los moeten laten om jezelf te kunnen voelen en zijn. Sommige mensen zijn heel open, kwetsbaar en beïnvloedbaar door anderen. Door je hiervan bewust te zijn kun je jezelf beter beschermen en bij jezelf blijven. Als je hier vaak last van hebt, lees dan eens onze reader ' Energetische bescherming'. Hierin staat de essentie van het gelijknamige boek van Fons Delnooz. Er staan talrijke oefeningen in die je helpen bij jezelf te blijven. Je kunt hem gratis aanvragen via ons contactformulier.

Meta- of zijnsgevoelens

Deze gevoelens (bv: deemoed, medeleven, wijsheid) stijgen boven de andere uit. Het zijn gevoelens zonder emoties. Ze zijn puur een kracht om te handelen. Je lijkt zelfs gevoelloos, maar je bent toch volledig bij jezelf. Je kunt naast een ander staan en helpen. Je 'overstijgt' jezelf. Als iemand overstuur is, op basis van secundaire gevoelens en innerlijke beelden, kun je rustig nabij zijn en handelen. Je kunt bv. een kind helpen uit heftige emoties te komen door het te vragen met rustige stem te spreken en je aan te kijken. Laat de aandacht naar de ademhaling gaan en laat die adem naar de buik zakken. Dan voelt het kind veel dieper en komt het weer in het primaire gevoel, in het hier en nu. Dit gevoel erkennen werkt troostend. Door hier aan toe te geven wordt pijn verwerkt en komt het in harmonie met de werkelijkheid. Het ontdekt de eigen kracht om met gevoelens om te gaan in plaats van ervan weg te lopen.

Durf jij eerlijk naar je gevoelens te kijken? Komen ze voort uit je innerlijke beelden, of heb je iets van een ander overgenomen? Maak je hiervan los en focus op het hier en nu. Dat zijn de enige echte gevoelens. Schat ze op waarde!

We waarderen het enorm als je hieronder wilt delen met andere lezers hoe jij om gaat met je gevoelens.


Opmerkingen: 23

 • Noortje 24 aug

  Ik wil graag energetische bescherming ontvangen
 • desiree 14 okt

  Ik zou graag de bescherming ontvangen. ben met opleiding coach bezig en dit sluit zo mooi aan.
 • R R 22 mrt

  Beste Alvast bedankt!
 • Linda Speetjens 28 aug

  Ik zou deze graag ontvangen
 • Peter 23 okt

  Ik ga er niet goed mee om. Kan me ook niet voorstellen dat ik gevoelens van anderen overneem. Vroeger thuis, als kind wist ik (voelde ik) dat er ruzie kwam tussen vader en moeder. Ik kan mij niet herinneren dat ik er ooit naast heb gezeten. Heb mezelf altijd geschaamd voor die heftige gevoelens. Als eerste huilen, kippenvel van me tenen tot me kruin, om een mooi deuntje, of iets anders wat ik mooi vindt. Ik ben een mannelijke man, stoer type haha en staat totaal niet bij me. Ik vindt het leven zwaar, bijna te zwaar. Teveel nep, liegen en namaak om heen. Overal zie en voel ik het om me heen. Zodra je je rug hebt toegekeerd, beginnen ze te kakelen. Gevoel, geef mij maar gerust de helft minder.
 • Rinus 02 jan

  Ik denk dat de begrippen deemoed en medeleven juist wel emoties zijn. Geeft u eens een definitie van het begrip emotie (want schrijft erover maar zonder een uitleg over wat daaronder kan worden verstaan) dan zult u bemerken dat WIJSHEID bijv., eigenlijk geen emotie is. Een vorm van wijsheid is in mijn beleving een innerlijke vaardigheid om tot waarheidsvinding te komen. Denk aan Salomo en Socrates. Ik ben benieuwd naar uw reactie. Hartelijke groet.
 • F Spijkerman 20 jan

  Graag zou ik de essentie van het boek Energetische bescherming ontvangen. Met dank
 • CcMOqPRiuXbvEa 11 feb

  OknuwHiMRLaXbP
 • KEzubhkwDA 11 feb

  GWLugPDYHl
 • rkcNsAEKDHbjIyi 11 feb

  tsmEraFMoQX
 • qlBihHUYwt 11 feb

  TEDhVBrYiXApqw
 • HKXheUVJdbaYim 13 aug

  pNVXiWGYrqbEdHz
 • kcaXwVIHm 13 aug

  zuPQMhoaDsSUBy
 • mzxRptweIQL 13 aug

  zAMlthQoI
 • GBfKZqPVU 13 aug

  sUAxRtvwjaZ
 • yGEIBRbOoz 23 aug

  vHIixgFwLrYG
 • VELwZhnstRMJGW 23 aug

  sBbvlgeMtnc
 • xCemPlsEcrNqaH 23 aug

  FmJuydTI
 • fdrXLgei 23 aug

  MQGJjxpD
 • lNwEVjRGOJcC 31 aug

  zfRNcIaUB
 • BWSFvwfMdUKt 31 aug

  AIVlSKqPFmM
 • bzueHTZtyQV 31 aug

  ZFowNjQkvXPa
 • rwXHfAtm 31 aug

  hmwgScHf

Voeg opmerking toe

Email again:


GRATIS readers
aan te vragen via ons contactformulier!
______________________