Ontspannen?

24 maart 2013 - Marc Henzen

De enige manier om echt spanning los te laten is door het niet meer vast te houden en dat is iets anders dan bewust los te laten! Je kunt niets dóen om te ontspannen. Door níets te doen ontspan je pas! Lees meer...

Ontspannen… hoe moet dat?

Stel, je houdt een pen vast met je hand, met de palm naar beneden gericht. Wat moet je doen om de pen los te laten? Als je je hand open doet, dan span je juist weer de spieren aan de bovenkant. De enige manier om echt spanning los te laten is door het niet meer vast te houden en dat is iets anders dan bewust los te laten! Je kunt niets dóen om te ontspannen. Door níets te doen ontspan je pas!

Mentale inspanning

Mentale inspanning kennen we als gedachten; plannen, regelen, organiseren, piekeren, fantaseren etc. We willen voortdurend situaties verbeteren. Dit soort strategische gedachten gaat gepaard met verkramping; in het zenuwstelsel, en parallel daaraan in het spierstelsel. Je bent je hier meestal amper van bewust. Als die kleine mentale verkrampingen zich in de loop van de tijd ophopen ontstaat uiteindelijk stress en gaat het vastzitten in je lijf.

Sporten is inspanning

Sommige mensen denken te ontspannen door te sporten, of door iets anders te dóen. Als je alleen maar kunt ontspannen door je in te spannen, dan raak je overspannen! Sporten is gezond, maar levert geen ontspanning op, hooguit ben je even afgeleid van alle zaken die spanning opleveren, maar de spanning zit nog steeds in je lijf. Zo kan het gebeuren dat bodybuilders toch rugklachten krijgen, ook al hebben ze spieren als kabels. Bewegen is essentieel voor een goede doorbloeding en het verbranden van calorieën, maar daarnaast zul je aandacht moeten hebben voor werkelijk ontspannen, anders verlies je energetische kracht.

Energie toelaten

Pas als je niet meer vasthoudt komt de energie vrij die in de spanning zat en kan die weer gaan stromen. Ook iedere onverwerkte emotie zit als spanning opgeslagen in je lijf. Vaak veroorzaakt dit pijn ergens in je lichaam. Als je meer ontspant en de spanning vervangt door energie weer toe te laten, keert het lichaam terug naar de optimale houding, je optimale blauwdruk en neemt je innerlijke kracht toe. Die blauwdruk zit in iedereen, door dat weer te vinden kom je in harmonie met jezelf.

Verzet opgeven

Geef jezelf eens de gelegenheid om voor een moment al je belangen op te geven en te kijken wat er gebeurt in je lichaam. Wanneer je je verzet opgeeft, maak je de weg vrij voor ontspanning. Alles toelaten wat er is in je leven, ontdekken dat alles goed is zoals het is; zelfs je angst of onrust toelaten. De wereld vergaat er niet door. Alles is nog steeds zoals het was. Je gaat er alleen meer ontspannen mee om. Als je er in slaagt om ontspannen aanwezig te blijven met alles wat je via je zintuigen kunt ervaren, ontstaat er een soort genieten van het eenvoudig aanwezig Zijn. De kans op heling van jezelf of een situatie neemt daardoor enorm toe. Stroom mee met het leven! Deze vaardigheid is van levensbelang in deze hectische tijd.     

Geef hieronder eens antwoord op de volgende vraag:

  1. Hoe herstel jij de balans tussen inspannen en ontspannen?

Wil je waardevolle tips ontvangen met betrekking tot communicatie en afstemming 'denken-voelen-doen'? Kom dan naar onze GRATIS lezing/workshop! Daar zal ook onze CD voor €10,- aangeboden worden i.p.v.€15,-. Door de overweldigende belangstelling is 19 april al helemaal volgeboekt en hebben we nu een tweede avond gepland op 26 april. Klik voor meer informatie hier, maar geef alsjeblieft eerst hieronder je antwoord op de bovenstaande vraag of je commentaar op dit blog! Je bewijst ons hier een heel grote dienst mee. Alvast bedankt hiervoor!

Opmerkingen: 4

  • Erika van der Tier 24 mrt

    De balans is bij mij nog ver te zoeken, wat ik wil is tijd om stil te zijn, maar wat ik doe is steeds weer nutteloze dingen doen waardoor ik niet dichter bij mezelf kom. Wat dat betreft kan ik wel wat tips gebruiken. Ik ben dus benieuwd naar de workshop, al weet ik ook wel dat het er uiteindelijk op aan komt dat je zelf aam de slag gaat.
  • Stefan Brückner 25 mrt

    Ik ben continue in beweging, het is bijna continue hectisch. Doorlopend ben ik mijn prioriteiten voor mijn klanten aan het verleggen. Al datgeen brengt mij weliswaar niet in verwarring, van balans is echter absoluut geen sprake. Vreemd genoeg kan ik met de meest geliefde bezigheid (motorrijden) juist alles wél loslaten (als ik aan het lezen sla, spelen de zakelijke gedachten toch nog altijd weer op). Ik speur de omgeving af (naar onheil weliswaar en daardoor ben ik wel actief bezig) wat uiteraard energie kost, maar het maakt mijn hoofd helemaal vrij van alle verplichte beslommeringen behalve goed werk doen (motorbeheersing,verkeersinzicht), tot de volgende dag. Natuurlijk is dit verre van ideaal, voorlopig werkt het wel voor mij (het noodzakelijke van mijn transportmiddel met het aangename combineren) maar ik ben toch stiekum zeer benieuwd naar hoe het ook anders kan.
  • Nicoline Caljé 28 mrt

    Hallo Annemarie, Interessante gedachte: ontspannen door aanvaarden. Maar zo moeilijk! Zeker als je er met je hele wezen midden inzit. de afstad creeren die je nodig hebt om te observeren en dan te kunnen zeggen dat het er isomdat het er is.... ik ken maar 1 medium waar me dat lukt: water. OZwel onder water, als op het water kan ik (soms) de vrijheid voelen om alle zorgen los te laten. Het is een activiteit, zeilen of duiken waarbij je helemaal in het hier en nu bent: er is geen verleden en geen toekomst. Dit zijn spaarzame momenten van ongekende tevredenheid. Helaas, als ik 's nachts weer eens gespannen wakker wordt helpt dit mij niet. dan probeer ik een recept te bedneken voor een lekker etentje om zo mijn gestreste gedachten tot rust te brengen, maar dat is niet loslaten, dat is verdringen, maar werkt ook (in die ene nacht tenminste) Wel goed om hier weer eens bij stil te staan, dankjewel. Groet, Nicoline
  • Marjet van Wijk 03 apr

    Ontspannen door aanvaarden... me bewust worden dát ik gespannen ben zelfs als ik het idee heb dat ik ontspannen ben is de eerste stap. Vaak heb ik het niet eens in de gaten dat de snaren te strak staat. De volgende stap voor mij is loslaten en tegelijk toelaten.Dat geeft wat ruimte in 't hoofd (want dat is nooit leeg) vrede in 't hart, maar nog niet in dat strak staande lijf. (Ik heb nogal veel pijn, al jaren.) Afhankelijk van de omstandigheden zoek ik daarvoor een vluchtonspanningsroute: een filmpje, een warme douche, soms een eetbui, vaak pijnstillers (maar dat lost uiteraard niets werkelijk op) maar het liefst ga ik naar buiten. Dat kan gewoon even in de tuin zijn, rustig zitten, licht, sneeuw of regen op m'n gezicht. Stil zijn, alles laten stromen. Maar ook een tocht op mijn scootmobiel over de hei, langs de Vecht, door de polders, de bossen. Ontspanning voor hart hoofd en lijf en de enige manier die ik niet als vluchtroute ervaar. Ik zie uit naar 26 april! Veel groeten, Marjet

Voeg opmerking toe

Email again:


GRATIS readers
aan te vragen via ons contactformulier!
______________________