Er is geen falen, alleen feedback...

22 juni 2013 - Marc Henzen

"Wat mij niet ombrengt maakt mij sterker!"

Het bovenstaande is een beroemde uitspraak van de filosoof Friedrich Nietzsche. Ik ga ervan uit, net als hij, dat er geen falen is, maar alleen feedback. Er kan van alles misgaan in je leven, maar als je de informatie die dit oplevert gebruikt om van te leren en je gedrag te veranderen, dan word je juist beter en beter in het omgaan met allerlei nieuwe situaties. Als je hier zo tegenaan kunt kijken dan is er geen falen! Van deze gedachte word ik blij. Een persoon faalt pas als als hij opgeeft en niets leert van zijn fouten. Lees meer...

Feedback

Je kunt in alles beter worden door gebruik te maken van feedback. Elke keer als je feedback krijgt door het leven; omstandigheden, middelen of personen, kun je bij jezelf bedenken op wat voor manier je je eigen gedrag kunt aanpassen zodat je bij een volgend (feedback)moment kunt zien of die aanpassing tot meer succes heeft geleid. Hiervoor is het wel nodig dat je jezelf toestaat om fouten te maken, dat je durft experimenteren met nieuw gedrag, zodat je met vallen en opstaan jezelf meer en meer ontwikkelt en ontdekt. Als je minder gaat doen wat níet werkt in je leven, omdat het nou eenmaal tot slechte resultaten leidt, en meer gaat doen wat wél voor je werkt, dan zul je binnen de kortste keren merken dat je leven er enorm op vooruit gaat! Door nooit gebruik te maken van een weegschaal (feedback) kom je met gemak kilo’s aan. Alles in je leven kun je gebruiken als feedback als je er voor open staat! Ook je lichaam is een grote feedback-machine die je precies vertelt hoe je 'barometer' er voor staat. Als je leert luisteren...hoor je zoveel meer!

Ingesleten patronen

Veel mensen hebben helaas een tactiek ontwikkeld om feedback vooral uit de weg te gaan. Feedback kan eng zijn en confronterend. Het doet pijn omdat je je afgewezen voelt. Mensen lopen liever keer op keer tegen dezelfde problemen aan, dan dat ze bereid zijn om écht in de spiegel te kijken en iets te veranderen aan hun gedrag. Mensen willen liever gelijk dan geluk. In plaats van te luisteren naar de feedback, schieten ze continue in de verdediging. Er kan alleen maar iets veranderen in je leven als je ook iets met de feedback dóet. Je zult je innerlijke kind, wat de pijn van afwijzing moeilijk kan verdragen, als volwassene gerust moeten stellen, het aan moeten moedigen om samen op avontuur te gaan om het leven te ontdekken en er een beter mens van te worden. Samen (jij als volwassene en je innerlijke kind) de kansen grijpen die het leven vol feedback je biedt.

Feiten en gevoel

Goede feedback tussen mensen onderling bestaat alleen uit het teruggeven van waargenomen feiten en het gevoel wat hierdoor is ontstaan bij de feedbackgever. Over feiten kun je niet discussiëren, over meningen wel. Jouw gevoel is jouw gevoel, ook daarover kun je niet discussiëren, zolang je maar in ‘ik-boodschappen’ spreekt. De kans dat de ander luistert naar je feedback is zo het grootst, maar hangt wel af van het vermogen om hiervoor open te staan.

Investeren in de relatie

Eerlijke feedback geven is net zo moeilijk als het te ontvangen, maar als je het kunt zien als een investering in de relatie, dan kun je het gaan waarderen. Er zijn meestal niet zoveel mensen in onze omgeving die echt goede en eerlijke feedback aan ons kunnen geven, en dan is het raadzaam om een tijdje professionele hulp te zoeken. Keer op keer merk ik, niet alleen in onze praktijk, dat gebrek aan goede communicatietechnieken en feedback de oorzaak is voor relatieproblemen, van welke aard dan ook. Gelukkig kun je dit leren!

Superaanbieding

Als je je vóór 1 juli aanmeldt voor onze favoriete training: 'Leuker Leven' communicatietraining: interactie & samenwerking, dan krijg je een waanzinnige vroegboekkorting. Kijk daarvoor hier.

Hoe ga jij om met feedback in je leven?
Deel je ervaringen en ideeën met anderen in het veld hieronder. Alvast bedankt voor je bijdrage!

Opmerkingen: 1

  • Irene van Leeuwen 23 jun

    Goede communicatie, feedback, aanleren en blijven leren, loslaten wat niet goed ging en en waarvan je ontdekt wat beter had gekund, van leren. Verder het oude loslaten. Deze en het 'hier en nu' zijn belangrijke elementen om er voor jezelf beter van te worden doelen te bereiken en te behouden. Goede voorbeeld(en) doet volgen!

Voeg opmerking toe

Email again:


GRATIS readers
aan te vragen via ons contactformulier!
______________________