Zeg maar Ja

30 januari 2012 - Marc Henzen

Wim Sonneveld zong: ‘Zeg maar ja tegen het leven, anders zegt het leven nog nee’. Hoe kijk je aan tegen de dingen die gebeuren, is het glas half vol of half leeg? Ben je een neezegger of een jazegger? Zie je moeilijkheden of mogelijkheden? Overal in de maatschappij is het nee dominant; we zitten vol weerstand, ontkenning en vluchtgedrag. Als je te vaak nee zegt, wordt weerstand je basishouding. Je doet deuren dicht in plaats van open. Lees meer...

Assertief

Nee zeggen alleen is niet genoeg om grenzen aan te geven. Je laat hiermee slechts weten wat je niet wilt. Beter is het te laten weten wat je wél wilt. Als je weloverwogen ja zegt, laat je zeker niet over je heen lopen. Bewust ja zeggen is heel assertief. Ja zeggen houdt de communicatie op gang, het creëert openingen, kansen en mogelijkheden. Nee zorgt voor stagnatie. Het met elkaar eens zijn heeft een andere energie dan het met elkaar oneens zijn. Natuurlijk hoef je niet alles te slikken, maar je kunt wel streven naar afstemming, samenwerking en compromissen.

In gesprek met jezelf

Een eerlijk gemeend nee is eigenlijk een ja voor jezelf, en als je altijd maar ja zegt tegen wat anderen van je willen, roep je eigenlijk heel hard nee tegen jezelf. Met dit in mijn achterhoofd zeg ik steeds makkelijker ja tegen mezelf. Ook als mijn lijf een signaal afgeeft, bv. hoofdpijn, dan zei ik daar vroeger vaak hard nee tegen, nam gauw een paracetamol en wilde er het liefst zo snel mogelijk vanaf. Daarmee deed ik mezelf tekort. Als ik nu hoofdpijn heb zeg ik daar eerst ja tegen; ja, tegen wat het me wil zeggen, nl: m’n hoofd niet zo breken over zogenaamde belangrijke zaken, even terugschakelen, een keer op tijd naar bed. Ik ga nu a.h.w. in gesprek met het signaal en probeer de boodschap erin te ontdekken. Door ja te zeggen kom je in contact. Ja zeggen betekent de waarheid onder ogen zien, op alle niveaus, ook omtrent emoties, je ongeloof, je woede of teleurstelling. Je ontspant in de realiteit ervan. Hoe rot de feiten soms ook zijn, door er eerst volmondig ja tegen te zeggen kan er ontspanning optreden en er ruimte komen voor heling.

Ja of nee

Doe eens een experimentje: probeer eens een dag lang alles te verwelkomen met een ja. Zeg alleen nee als het echt niet anders kan. Daarna zeg je een dag keihard nee tegen alles wat er op je pad komt. Weg met al dat positieve gedoe, lekker tegendraads, als een dwarse peuter; nee, nee, nee. Zo leer je jezelf wel kennen. In het begin voelde ik me machtig; kijk mij eens even mijn grenzen aangeven, maar na een paar uur voelde ik me eenzaam en afgesloten. Alle energie lekte weg. Ik zeg liever oprecht JA tegen mezelf en het leven en alles wat zich daarin aandient. Het is wat het is en daar wil ik het beste van maken. Ja of nee, wat kies jij?

Geen opmerkingen

Voeg opmerking toe

Email again:


GRATIS readers
aan te vragen via ons contactformulier!
______________________