Zuinig met complimenten?

11 januari 2011 - Marc Henzen

Ieder mens heeft behoefte aan persoonlijke waardering. Als je gewaardeerd wordt voel je je beter. Positieve aandacht geven en ontvangen versterkt je immuunsysteem, je wordt er zelfs gezonder door. Gebrek aan waardering is een van de grootste klachten die mede veroorzaker is van ziekte, voortijdig ontslag nemen, en echtscheiding. Lees meer...

Positieve aandacht

Waarom zijn we zo krenterig met complimenten? Complimenten motiveren. Ze bevorderen je zelfvertrouwen, je energieniveau en de sfeer. Je laat zien dat je oog hebt voor de positieve kant van de ander. Het is toch waanzinnig dat het nog steeds niet vanzelfsprekend is om elkaar dagelijks de nodige positieve aandacht te geven, thuis en op het werk? Voor kinderen vormt het de basis voor de ontwikkeling van een positief zelfbeeld!

 

Calvinistisch verleden?

Doe maar gewoon… Vaak denk je “goh, wat leuk…”, maar zeg je ’t niet.  We willen niet overdrijven, straks gaat de ander nog naast z’n schoenen lopen. Soms speelt jaloezie een rol: we zouden het zelf ook graag zo goed doen. We hebben moeite met het gunnen van de eer. Een gebrek aan complimenten maakt dat we vaak problemen hebben met kritiek, door onvoldoende zelfvertrouwen. Complimenten versterken!

 

Wanneer en hoe?

Laat complimenten uit je hart komen! Een simpel “goed gedaan” voor een eenmalige actie doet wonderen,  of voor een bredere taak of rol: “je bent een geweldige… kracht / therapeut / kok”, vooral als je vertelt waaróm je dat vindt, dan krijgt het nog meer betekenis. Ook bij het delegeren van een taak: “ik weet dat ik dit aan jou kan overlaten”.  Je spreekt dan je vertrouwen uit, daar groeit iemand van. Je kunt een compliment maken over uiterlijke verschijning: over iemands vrolijke lach, kledingkeuze of het  gezellige interieur. Je kunt uitspreken wat je zo fijn vindt in het contáct met de ander, bv: “ik vind altijd een luisterend oor bij jou”, of “wat geweldig dat je me weer helpt”. Ondersteun je compliment met je non-verbale gedrag: met een schouderklopje, een opgestoken duim, een glimlach, of een knipoog, dat alleen al heeft een geweldig effect! Verras een ander regelmatig als uitdrukking van je waardering; neem vaker een bloemetje mee of plan stiekem een uitje. Geef je kritiek vooral onder vier ogen, en complimenten in het bijzijn van anderen.

 

Goed voornemen?

Ga lekker spelen met complimenten. Geef gemeende complimenten, geen geslijm! Wees niet bang voor een lauwe reactie, de ander moet er misschien aan wennen. Vroeger wimpelde ik een leuk gebaar slordig weg met; “ach…dat had je nou niet moeten doen…”, dat stimuleert de ander niet om volgende keer weer een flesje wijn mee te brengen. Complimenten ontvángen is ook een kunst. Ik word gelukkig niet meer rood van een compliment en vind het nu heerlijk om ze uit te delen. Geef complimenten om te géven, en niet omdat je er eigenlijk zelf naar zit te vissen! Als je zelf wel een compliment krijgt, ontvang het dan hartelijk en geniet er van. Ik wens je veel complimenten toe voor het nieuwe jaar! 

Opmerkingen: 1

  • Gerda Borkert 04 apr

    Dikke duim!

Voeg opmerking toe

Email again:


GRATIS readers
aan te vragen via ons contactformulier!
______________________